6. srpnja

Sv. Marija Goretti, djevica i mučenica
Italija, Corinaldo (Ancona), 1890. – Nettuno, 1902.

Rimski Martirologij: Sveta Marija Goretti, djevica i mučenica, koja je imala teško djetinjstvo pomažući svojoj majci u kućanskim poslovima. Bila je redovita i ustrajna molitvi. U dobi od dvanaest godina bila je napadnuta od jednog mladića. Braneći svoje djevičanstvo napadač ju je ubio zadavši joj brojne rane bodežom. To se dogodilo blizu Neptuna u pokrajini Laziju. Ubojica je osuđen na 30 godina zatvora. Pokajao se i obratio tek nakon što je sanjao Mariju koja mu je rekla da će doći do raja. Kad je  nakon 27 godina oslobođen iz zatvora, zatražio je oproštenje od Marijine majke. Papa Pio XII. Proglasio je Mariju Goretti svetom 1950. godine.
Opširnije o sv. Mariji vidi ovdje.

 

Blažena Suzana-Agata benediktinka i druge mučenice
Francuska, 1741. – 1794. g.

Rimski Martirologij: U Orangeu u Francuskoj, blažena Suzana Agata de Loye, redovnica benediktinka i mučenica. Za vrijeme francuske revolucije s još trideset i dvije redovnice iz različitih redova i samostana bila je uhićena i bačena u zatvor. Pošto je ustrajala u vjerskom životu osuđena je na smrt iz mržnje prema Kristovu imenu. Zajedno s ostalim redovnicama drugaricama prva se hrabro popela na stratište gdje su im odrubljene glave.

 

Sv. Petar Wang Zuolong, mučenik
Kina, 1900. g.

Rimski Martirologij: U Shuangzhongu pokraj Jixian u pokrajini Hebei u Kini, sv. Petar Wang Zuolong, mučenik, koji je tijekom progona Boksera umro obješen zbog toga što je odbio da se odrekne vjere u Krista pred poganskim idolima.

 

Blaženi Augustin-Josip Desgardin, redovnik i mučenik
†  Francuska, 1794. g.

Rimski Martirologij: U luci ispred Rocheforta na francuskoj obali, bl. Augustin Josip (Elia) Desgardin, redovnik cistercitskog reda i mučenik. Tijekom francuske revolucije zbog mržnje prema religiji bio je uhapšen i izveden iz samostana Septfontaines te bačen u nehumani zatvor gdje je i umro zaražen dok je pomagao bolesnim drugovima u zatočeništvu.