6. studeni

Sv. Feliks,  mučenik
Turska, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U La Calle u Numidiji, današnjem Tunisu, sv. Feliks, mučenik, o kojemu je sv. Augustin govorio narodu ovim riječima: “Zaista sretan bio je u imenu i kruni koju je nosio; ispovijedao je vjeru u Krista i bio je predodređen za mučeništvo, ali je sutradan u zatvoru njegovo tijelo pronađeno beživotno”.

 

Sv. Leonard, pustinjak
Limoges, Francuska,  545.

Rimski Martirologij: U malom gradu pokraj Limogesa u Francuskoj, koji je kasnije prozvan njegovim imenom, spomen svetog Leonarda, pustinjaka.

Zagrebački Misal: Leonard potječe iz plemenita roda (5/6. st.). Osnovao je samostan koji je po njemu nazvan St. Leonard-de-Noblat. Leonard se osobito brinuo za oslobođenje zatvorenika. Bio je učenik biskupa sv. Remigija iz Reimsa i suvremenik kralja Klodviga koji je Leonardu bio kum na krštenju jer su njegovi roditelji bili povezani s kraljem Klodvigom prijateljskim vezama. Među ostalim zaslužan je za oslobođenje brojnih zarobljenika.  Njegovo štovanje proširilo se osobito u Francuskoj i u germanskim zemljama. Štuje se kao zaštitnik zarobljenika i kao pomoćnik u svim potrebama poljodjelskog života.
Opširnije o sv. Leonardu vidi ovdje.

 

Sv. Kalinik i drugovi mučenici
Jeruzalem, 7. stoljeće

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu, sveti Kaliník, Imerio, Teodor, Stjepan, Petar, Pavao, drugi Teodor, Ivan, drugi Ivan, mučenici, koje su, kao vojnike za vrijeme neprijateljske okupacije Gaze Saraceni bili zarobili. Na poticaj biskupa sv. Sofronija ispovjedili su svoju vjeru u Krista i zbog toga su podnijeli mučeništvo tako da im je svima bila odrubljena glava.