6. svibnja

Sveti Petar Nolasco, utemeljitelj
Francuska, 1182. – Španjolska, 1249.

Rimski martirologij: U Barceloni u Španjolskoj, sv. Petar Nolasco, svećenik, koji je zajedno sa sv. Raymondom Penyafort i kraljem Jakovom I. od Aragone, osnovao Red Gospe od Otkupnine za otkup robova; za vrijeme vladavine nevjernika zalagao se napornim radom da se uspostavi mir i oslobodi kršćane iz jarma ropstva. Red koji je osnovao, nakon jednog stoljeća djelovanja već je bio oslobodio 26.000 zatvorenika.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

 

Blaženi Henrik Kaczorowski i Kazimir Gostynski, svećenici mučenici
† Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, blaženi Henrik Kaczorowski i Kazimir Gostyński, svećenici i mučenici, koje su progonitelji ljudskog dostojanstva  tijekom vojne okupacije Poljske deportirali u koncentracioni logor u Dachau  gdje su u plinskoj komori izgubili život za vjeru u Krista. Proglasio ih je blaženima Papa Ivan Pavao II. u Varšavi 13. lipnja 1999. zajedno sa 106 drugih poljskih mučenika.

 

Sv. Dominik Savio, mladić
Torino – Mondonio, Italija, 1842. – 1857.

Rimski Martirologij: U Mondoniju u Piemontu, sv. Dominik Savio, koji je od svoje mladosti svojom čistom i vedrom dušom brzo prešao put do kršćanske savršenosti.  (Slavi se također i 9. ožujka kada mu je dan smrti.)