4. kolovoza

Sv. Ivan Marija Vianney, svećenik
Francuska,  Ars, 1786. – 1859.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Ivana Marije Vianney, svećenika, koji je više od četrdeset godina na divan način kroz ustrajno propovijedanje, molitvu i pokornički život vodio župu koja mu je bila povjerena u selu Ars kraj Belleya u Francuskoj. Svakodnevno je davao djeci i odraslima kateheze, kroz ispovijed je pokajnike pomirivao s Bogom i vršio brojna djela milosrđa prožeta gorućom ljubavi koju je crpio iz svete Euharistije kao iz izvora. Toliko je napredovao da je posvuda dijelio savjete i mnoge je tako mudro priveo Bogu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Sv. Ranijer, biskup i mučenik
Split, 1180.

Rimski Martirologij: U Splitu u Dalmaciji, u današnjoj Hrvatskoj, sveti Ranijer, biskup i mučenik, koji je već kao redovnik, mnogo pretrpio u mjestu Cagli (Marche) u Italiji. Papa Aleksandar III. premjestio ga je u Dalmaciju i imenovao biskupom Splita. Braneći prava Crkve umro je u Splitu mučeničkom smrću kamenovanjem.

 

Blaženi Henrik Krzysztofik, kapucin, mučenik
Poljska, 1908. – Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U koncentracionom logoru u Dachau blizu Münchena u Njemačkoj blaženi Henrik Krzysztofik, svećenik i mučenik, koji je u ratnim godinama deportiran iz Poljske u ovaj logor jer se hrabro priznao kršćaninom i tako je podnijevši mnoga mučenja svoj život doveo do ispunjenja i postigao je palmu mučeništva.