12. kolovoza

Sv. Ivana Francisca Chantal, redovnica
Dijone, Francuska, 1572. – 1641.

Rimski Martirologij: Sveta Ivana Francisca Frémiot de Chantal, redovnica. U kršćanskom braku imala je šestero djece koje je odgojila u pobožnosti. Ostavši  udovica, pod duhovnim vodstvom sv. Franje Saleškoga brzo je napredovala na putu savršenstva posvetivši se djelima milosrđa, pogotovo prema siromašnima i bolesnima. Utemeljila je red Bl. Djevice Marije od Pohođenja kojim je mudro upravljala.
Opširnije o sv. Ivani vidi ovdje.

 

Blaženi Inocent XI., papa
Como, Italija, 1611. – Rim, 1689.

Rimski Martirologij: U Rimu, blaženi papa Inocent XI. koji je razborito upravljao Crkvom ali kroz velike muke i nevolje. Započeo je veliko djelo moralne obnove zabranivši lihvarstvo i nalozivši biskupima stroge norme ponašanja. Osudio je učenje „kvijetizam“ španjolskog svećenika Miguela de Molinosa. Bio je pokretač obrane Europe od turske najezde koja je slomljena 1683. u poznatoj obrambenoj bitci kod Beča. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući poljskom kralju Janu Sobieckom i njegovoj vojsci. Javljajući Papi Inocentu XI. pobjedu uputio mu je samo jednu rečenicu: Veni, vidi, Deus vicit!
Opširnije o bl. Inocentu XI. vidi ovdje.

 

Blaženi Karlo Leisner, svećenik i mučenik
Njemačka, 1915. – 1945. g.

Rimski Martirologij: U Planeggu u blizini Munchena blaženi Karlo Leisner, svećenik i mučenik koji je kao đakon bio deportiran od nacista u zatvor zbog svojeg javnog ispovjedanja vjere i službe dušama. U logoru Dachau potajno ga je zaredio francuski biskup Gabrijel Piguet i sam zatvorenik. Iako je dočekao slobodu, Karlo Leisner je umro nekoliko mjeseci nakon oslobođenja od posljedica mučenja i boravka u logoru.
Opširnije o bl. Karlu vidi ovdje.