7. kolovoza

Sv. Siksto II. papa i drugovi mučenici
Rim, 258.

Rimski Martirologij: Sveti Siksto II., papa i drugovi, mučenici. Po odredbi cara Valerijana vojnici su uhitili Papu Siksta u vrijeme slavljenja Euharistije dok je poučavao braću o božanskim zapovjedima. Odrubili su mu glavu istoga dana, a s njime su pretpjeli mučenitvo još četvorica đakona. Svi su pokopani u Kalistovim katakombama na Apijskoj cesti. Istoga su dana pretrpjeli mučeništvo sveti Agapit i Felicissimo, papini đakoni, na groblju Pretestatu gdje su bili i pokopani.
Opširnije o sv. Sikstu II. i drugovima vidi ovdje.

 

Sv. Kajetan Thiene, svećenik, utemeljitelj teatinaca
Italija, Vicenza, 1480. – Napulj, 1547. g.

Rimski Martirologij: Sv Kajetan iz Thiene, svećenik koji se posvetio vršenju djela milosrđa u Napulju, osobito za neizlječivo bolesne osobe, promicao je udruge za vjersku formaciju laika i utemeljio je Zajednicu klerika (teatince) za obnovu Crkve, upućujući svoje učenike na dužnost da obdržavaju drevni stil života od Apostola.
Opširnije o sv. Kajetanu vidi ovdje.

 

Blaženi Agatangelo i Gonsalvo, kapucini, mučenici
† Gondar, Etiopija, 1638.

Rimski Martirologij: U gradu Gondaru u Etiopiji, blaženi Agatangelo (Franjo) Nourry da Vendôme i Cassiano (Gonsalvo) Vaz López-Netto da Nantes, svećenici Reda manje braće kapucina i mučenici. Oni su nastojali u Siriji, Egiptu i Etiopiji pomiriti odijeljene kršćane s Katoličkom Crkvom, ali su po naredbi etiopskog kralja bili obješeni na drveće i to vlastitim bijelim štrikom koji franjevci nose oko pasa. I potom su još bili i kamenovani i tako postigli nebesku slavu mučeništva.