7. listopad

Blažena Djevica Marija od Krunice
Pobjeda kršćanske mornarice nad Osmanlijama kod Lepanta (Grčka) 1571. g.

Rimski Martirologiji: Spomen Blažene Djevice Marije od Krunice. Na današnji dan molitvom krunice zaziva se zaštita Svete Majke Božje te se razmišlja o Kristovim otajstvima pod njezinim vodstvom koja je na sasvim poseban način pridružena utjelovljenju, muci i uskrsnuću Sina Božjega.

Iz drugih izvora: Ovaj Marijanski spomendan imajući porijeklo u pobožnosti molitve sv. krunice Bl. Djevici Mariji povezan je s pobjedom kod Lepanta 1571., kojom je zaustavljeno veliko širenje Osmanskog carstva. Sv. Papa Pio V. pripisao je taj povijesni događaj molitvi sv. krunice koju je kršćanski narod upravljao Blaženoj Djevici Mariji.

 

Blaženi Ivan Hunot, mučenik
† Francuska, 1792. g.

Rimski Martirologij: Na moru kraj Rocheforta pred francuskom obalom, blaženi Ivan Hunot, svećenik i mučenik, koji je zbog svoga svećeništva bačen u zatvor tijekom francuske revolucije te je završio svoje zatočeništvo u punoj vjernosti Bogu.

 

Blaženi Josip Llosa Balaguer, đakon i mučenik
† Španjolska, 1936. g.

Rimski Martirologij: U selu Benaguacil na području Valencije u Španjolskoj, blaženi Josip Llosa Balaguer, član Trećeg kapucinskog reda sv. Franje od Gospe Žalosne i mučenik koji je podnio mučeništvo za vrijeme progona protiv vjere.