7. ožujka

Sv. Perpetua i sv. Felicita, mučenice
Kartaga, 203. g.

Rimski martirologij: Spomen svetih mučenica Perpetue i Felicite koje su uhićene u Kartagi za cara Septimija Severa zajedno s drugim djevojkama pripravnicama za krštenje. Perpetua je imala dvadeset i dvije godine i bila je majka tek rođenog djeteta. Felicita, njezina ropkinja, pošteđena zakonom jer je bila u drugom stanju pokazala hrabrom pred životinjama unatoč trudovima neposrednog poroda. Obje su iz zatvora krenula prema zvjerima u amfiteatru vedra lica kao da idu u raj.
Opširnije o sv. Perpetui i Feliciti vidi ovdje.

 

Blaženi Leonid Fedorov, biskup i mučenik
Rusija, 1879. – 1935. g.

Rimski martirologij: U Kirovu u Rusiji spomen na blaženoga Leonidu Fedorova biskupa i mučenik. Rođen je 1879. godine u Petrogradu u ruskoj pravoslavnoj obitelji. 1902. napustio je pravoslavno sjemenište i otputovao je u Rim gdje je prešao na katoličku vjeru. Nakon završetka studija 1911. zaređen je za svećenička u Bosni u grkokatoličkom obredu. Nakon povratka u Petrograd deportiran je u Sibir, ali je već 1917. godine pušten. 1923. uhićen je po drugi put i osuđen na deset godina zatvora te poslan na otok Solovky na Bijelom moru. Bio je pionir ekumenizma i s pravoslavcima je dijelio teški zatvor. Vršio je službu apostolskog egzarha ruskih katolika istočnog obreda i pod neprijateljskim režimom prema religiji stekao je zasluge vjernoga Kristova učenika do smrti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 27. lipnja 2001. godine zajedno s 24 ukrajinske žrtve sovjetskog režima. On je prvi ruski blaženik modernog doba.

 

Sv. Simeon Berneux i drugovi, mučenici
† Južna Koreja, 1866. g.

Rimski Martirologij: U mjestu Sai-Nam-Hteu u Koreji sveti mučenici Simeon Berneux, biskup, Giusto Ranfer iz Bretenièresa, Ludvig Beaulieu i Petar Enrik Dorie, svećenici Društva vanjskih misija iz Pariza. Oni su svojim progoniteljima rekli da su došli u Koreju kako bi spašavali duše u ime Krista i zbog toga su im odbrubljene glave.