7. prosinac

Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj
Trier, Njemačka, 340. – Milano, 397.

Rimski Martirologij: Spomen svetog Ambrozija, biskupa Milana i crkvenog naučitelja, koji je usnuo u Gospodinu 4. travnja, ali se osobito časti na ovaj dan, u kojem je primio, još uvijek kao katekumen, biskupsku službu ovog poznatog crkvenog sjedišta, dok je još bio prefekt grada. Kao pravi pastir i učitelj vjernika bio je pun ljubavi prema svima, snažno branivši slobodu Crkve i pravi nauk vjere protiv arijanizma. Poučavao je vjernike u pobožnosti biblijskim komentarima i himnima za pjevanje. Njegova liturgijska djela, komentari o Svetom pismu, asketski-moralni traktati ostaju nezaboravni dokumenti učiteljstva i umijeća upravljanje. Autor je slavnih liturgijskih tekstova i smatra se ocem ambrozijanske liturgije.
Opširnije o sv. Ambroziju vidi ovdje.

 

Sv. Atenodoro, mučenik
Sirija, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Siriji, sveti Atenodoro, mučenik, koji je, nakon mučenja vatrom i drugim načinima torture za vladavine cara Dioklecijana i guvernera Eleusio, bio na kraju osuđen na smrt. Ali kad se njegov krvnik srušio na zemlju, nitko se nije usudio pogoditi ga mačem te je moleći usnuo u Gospodinu.

 

Sv. Marija-Josipa Rossello, redovnica utemeljiteljica
Savona, Italija, 1811. – 1880.

Rimski Martirologij: U Savoni, sveta Marija-Josipa (Benedikta) Rossello, redovnica, koja je osnovala Družbu Kćeri Gospe od milosrđa i revno se posvetila spasenju duša, uzdajući se samo u Boga.
Opširnije o sv. Mariji-Josipi vidi ovdje.