7. siječnja

Sv. Raimund de Peñafort, dominikanac

Španjolska, 1175. – 1275.

Rimski martirologij: U Barceloni sv. Rajmund Peñafort, svećenik iz reda propovjednika – dominikanac. Bio je dobar poznavatelj kanonskog prava, pisao je točno i obilno o sakramentu pomirenja. Nakon što je izabran za generalnog poglavara pripremio je nove Konstitucije reda. U dubokoj starosti usnuo je pobožno u Gospodinu.
Opširnije o sv. Raimundu vidi ovdje.

Sv. Lucijan Antiohijski, mučenik

Bitinija-Turska, III.-IV. st. – 312.g.

Rimski martirologij: U Nikomediji – Bitinija, (današanja Turska), mučenička smrt svetog Lucijana, svećenika i mučenika Antiohijske Crkve 312. godini. Njegovo izvanredno egzegetsko djelo „Lucijanski prikaz Staroga i Novog Zavjeta“ već je od IV. stoljeća postalo uporabni tekst velikog broja istočnih Crkava. Slavan po nauci i rječitosti, stavljen pred sud hrabro i neustrašivo se priznao kršćaninom i za svoju vjeru položio je svoj život kao mučenik.

Sv. Josip Tuân, otac obitelji, mučenik

Vijetnam, 1825. -1862.

 

Rimski martirologij: U selu An Bain – Tonkin, u Vijetnamu, sveti Josip Tuan mučenik: bio je obiteljski čovjek i poljoprivrednik; odrubljena mu je glava pod carom Tu Đuc jer je molio na koljenima pred križom, za kojeg je bio dobio naredbu da zgazi. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ga je 1988.

Bl. Ambrozije Fernandez

isusovac, mučenik, 620 g.

Rimski martirologij: U Suzutu u Japanu bl. Ambrozije Fernandez, mučenik. Nakon što je postao član Družbe Isusove, mnogo je pretrpio i umro je za Krista u zatvoru.