8. kolovoza

Sv. Dominik, utemeljitelj dominikanaca
Burgos, Španjolska, 1170. – Bologna, Italija, 1221.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Dominika, svećenika, koji je kao kanonik iz Ozme bio ponizni služitelj propovijedanja na područjima koje je zahvatila  albigenška hereze. Po vlastitom izboru živio je u krajnjem siromaštvu te je neprestano govorio s Bogom ili o Bogu. Želeći pronaći novi način za širenje kršćanske vjere, utemeljio je red propovjednika (dominikance) kako bi povratio u Crkvi način života kojim su živjeli Apostoli.  Preporučivao je svojoj subraći da služe drugima molitvom, studijem i naviještanjem Riječi Božje.
Opširnije o sv. Dominiku vidi ovdje.

 

Sv. Marija od Križa – Helen MacKillop, redovnica i utemeljiteljica
Sydney, Australija, 1842. – 1909.

Rimski Martirologij: U Sydneyu, u Australiji, blažena Marija od Križa (Marija Helena) MacKillop, redovnica, koja je utemeljila Družbu sestara sv. Josipa i Presvetog Srca i njome je upravljala unatoč mnogim poteškoćama i uvredama. Osnovala je prve dvije katoličke škole za besplatno obrazovanje. Proglašena je svetom 2010. g. kao prva svetica australijanka.
Opširnije o sv. Mariji od Križa vidi ovdje.

 

Blaženi Vladimir Laskowski, svećenik, mučenik
Poljska, 1886 – Njemačka, 1940.

Rimski Martirologij: U Gusenu u Njemačkoj, blaženi Vladimir Laskowski, svećenik i mučenik, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata zbog svoje vjere deportiran u koncentracioni logor. Nakon okrutnog mučenja od strane nacista  postigao je slavu mučeništva. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1999. g. zajedno sa 107 žrtava istog progona.