8. prosinac

Bezgrešno Začeće Blažene Djevice Marije

Rimski Martirologij: Svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koja je doista bila puna milosti i blagoslovljena među ženama. Predviđena za  rođenje i spasiteljsku smrt Sina Božjega, bila je od prvog trenutka svoga začeća jedinstvenom Božjom povlasticom sačuvana od svake ljage istočnog grijeh. Kao dogmu vjere to je svečano proglasio i definirao na današnji dan papa Pio IX. 1854. godine na temelju učenja drevne tradicije.

 

 

Blaženi Alojzije Liguda, svećenik i mučenik
Poljska, 1898 . – Dachau (Njemačka) 1942.

 Rimski Martirologij: U logoru Dachau u blizini Münchena u Njemačkoj blaženi Alojzije Liguda, svećenik Družbe Božanske Riječi i mučenik, kojega su za vrijeme okupacije Poljske u ratnim vremenima zaklali zatvorski čuvari te je tako dao svjedočanstvo za Krista Gospodina sved do smrti.

 

 

Blaženi Josip Blasco, otac obitelji, mučenik
Španjolska, 1898. – 1936.

Rimski Martirologij: U selu Picadero Paterna na području Valencije u Španjolskoj, blaženi Josip Maria Zabal Blasco, mučenik, koji je kao otac obitelji tijekom progona protiv vjere pobijedio Kristovom snagom patnje mučeništva.

 

 

Sv. Narciza Moràn, djevica
Ekvador, 1832. – Lima, Perù, 1869.

 Rimski Martirologij: U Limi u Peruu, blažena Narciza od Isusa Martillo Moran, koja je ostala bez roditelja i bez sredstava za život te je nakon mnogih poteškoća pronašla gostoprimstvo u jednom samostanu u kojem je živjela u neprekidnoj molitvi i strogoj pokori.