8. studeni

Sv. Simpronian i drugovi, mučenici
Srijem, Panonija, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svetih Simproniana, Klaudija, Nicostrata, Kastoria i Simplicija, mučenika koji su bili klesari i kipari u Srijemskoj Mitrovici, u Panoniji, u današnjoj Hrvatskoj. Odbili su izraditi jedan kip boga Esculapa i zbog toga su po naredbi cara Dioklecijana bili bačeni u rijeku i potom okrunjeni od Bog milošću mučeništva. Njihovo se štovanje još od starine veoma proširilo u Rimu gdje je crkva na rimskom brežuljku Celiju, u kojoj se čuvaju njihove relikvije,  prozvana bazilika Četvorice okrunjenih (Quattro Coronati).

 

Blaženi Ivan Duns Scot, franjevac
Škotska, 1265.– Njemačka, Köln, 1308.

Rimski Martirologij: U Kölnu, Lotharingia, sada u Njemačkoj, blaženi Ivan Duns Scot, svećenik Reda manje braće, franjevac koji je bio škotskog podrijetla. Bio je izvanredan učitelj velike inteligencije i divne pobožnosti, poučavao je filozofiju i teologiju u školama u Canterburyju, Oxfordu, Parizu i Kölnu.
Opširnije o bl. Ivanu vidi ovdje.

 

 

Sv. Josip Nguyen Dinh Nghi i drugovi, mučenici
Nam Định, Vijetnam, 1840.

Rimski Martirologij: U gradu Nam Định u Tonchinu, danas Vijetnam, sveti mučenici Josip Nguyễn Đinh Nghi, Pavao Nguyễn Ngân, Martin Tạ Dức Thịnh, svećenici, Martin Thọ i Ivan Cỏn, seljaci. Bila im je odrubljena glava zbog njihove kršćanske vjere za vladavine cara Thiệu Trị.