8. travanj

Sv. Dionizije, biskup Aleksandrije
Egipat, 264. g.

Rimski martirologij: U Aleksandriji u Egiptu sv. Dionizije, biskup bio je čovjek velike kulture koji se odlikovao u ispovijedanju vjere u nekoliko navrata; bio je izložen raznolikim  mučenjima i patnjama, te je umro u dubokoj starosti kao hrabri priznavaoc vjere za vrijeme careva Valerijana i Galijena.
Opširnije o sv. Dioniziju Aleksandrijskom vidi ovdje.

 

Sv. Dionizije Korintski, biskup
Korint, II. st.

Rimski martirologij: Spomen sv. Dionizija, biskupa Korinta koji je, obdaren zadivljujućim poznavanjem Božje riječi, svojim propovijedima poučavao je vjernike u svom gradu a pismima biskupe drugih gradova i pokrajina.
Opširnije o sv. Dioniziju Korintskom vidi ovdje.

 

Sv. Julija Billiart, djevica i utemeljiteljica
Belgija 1751. – 1816.


Rimski martirologij: U Namuru uz Meuse u Brabantu, u današnjoj Belgiji, sveta Julija Billiart, djevica, koja je osnovala Družbu Svete Marije za odgoj ženske mladeži i revno je širila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu.
Opširnije o sv. Juliji vidi ovdje.

 

 

Blaženi Augustin Jeong Yak-jong, otac obitelji, vjeroučitelj i mučenik
Seul, Koreja, 1760. – 1801.


Rimski martirologij: Augustin Jeong Yak-jong upoznao je katoličku vjeru dvije godine nakon što su kršćanski misionari stigli u Koreju. Sam je priveo vjeri svoju suprugu i djecu. Objavio je dva sveska o kršćanskoj vjeri na korejskom jeziku. Nakon što je izbio progon kršćana 1801. i on je bio uhićen, pretrpio mnoga mučenja i potom mu je bila odrubljena glava u Seulu 8. travnja 1801. Mučeničku smrt podnijeli su i njegova supruga i djeca. I oni su proglašeni blaženima.

 

Blaženi Dominik (Iturrate Zubero), trinitarac svećenik
Španjolska 1901. – 1927.

Rimski martirologij: U samostanu Belmonte u Cuenci u Španjolskoj, blaženi Dominik svećenik iz Reda Presvetog Trojstva, trinitarac. Posvetio se svim silama radu za spas duša i veličanje slave Presvetoga Trojstva.