8. veljače

Sv. Jeronim Emilijani, utemeljitelj
Venezia, 1486. – Somasca, Italija 1537.

Rimski martirologij: Sv. Jeronim Emilijani, kojega su neprijatelji, nakon raskalašene mladosti bacili u zatvor doživio je ondje obraćenje Bogu. Zajedno sa svojim drugovima posvetio se u potpunosti svim nesretnima, posebno siročadi i bolesnima. Bio je to početak Družbe regularnih kanonika, poznati kao Somaski. Obolio je od kuge dok je liječio bolesne, te je umro u Somaski blizu Bergama.
Opširnije o sv. Jeronimu vidi ovdje.

 

Sv. Jozefina Bakhita, djevica
Darfur, Sudan, 1869. – Vicenza, Italija 1947.

Rimski martirologij: Sveta Jozefina Bakhita, djevica, rođena je u sudanskoj regiji Darfur. Bila je oteta kao dijete i prodana nekoliko puta na afričkim tržištima robova. Teško je trpjela u ropstvu. Na kraju je bila oslobođena i u Veneciji je postala kršćanka i potom redovnica u Družbi Kćeri milosrđa. Ostatak života provela je kao redovnica u gradu Schio blizu Vicenze pomažući svakome.
Opširnije o sv. Jozefini vidi ovdje.

 

Sv. Cointa, mučenica
† Aleksandrija, Egipat, 259

Rimski Martirologij: U Aleksandriji, Egiptu, spomen sv. Cointe, mučenice, kojoj su pogani za cara Decija htjeli nametnuti da štuje idole; i budući je idole mrzila, odbila je to učiniti; stoga su joj vezali noge i prisilno ju vukli kroz gradske trgove, zadajući joj strašne muke dok na kraju nije izdahnula i prešla u nebesku slavu.