9. kolovoza

Sv. Terezija Benedikta od Križa – Edith Stein, djevica i mučenica
Suzaštitnica Europe
Poljska, 1891. – Auschwitz, 1942.

Rimski Martirologij: Sveta Terezija Benedikta od Križa (Edith) Stein, redovnica Reda bosonogih Karmelićanki i mučenica. Rođena je i odgajana u židovskoj vjeri. Nakon što nekoliko godina u velikim poteškoćama predavala filozofiju, krštenjem je započela  novi život u Kristu, nastavljajući ga pod velom posvećenih djevica. Za vrijeme bezbožnog nacističkog režima suprotnog ljudskom i kršćanskom dostojanstvu bila je bačena u zatvor izvan svoje domovine. U koncetracionom logoru u Auschwitzu kod Krakova u Poljskoj bila je ubijena u plinskoj komori. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ju je 1998. godine. Godine 1999. proglašena je sa sv. Brigitom iz Švedske i sv. Katarinom Sijenskom, suzaštitnicom Europe.
Opširnije o sv. Tereziji Benedikti od Križa vidi ovdje.

 

Sv. Julijan i drugovi, carigradski mučenici
† Carigrad, 8. stoljeće

Rimski Martirologij: U Carigradu, spomen na svete mučenike, Julijana, Marcijana, Ivan, Jakova, Aleksija, Demetrija, Focija, Petra, Leoncija, Maria i Gregorija. Njima su pridruženi još mnogi drugi koji su ubijeni zbog obrane drevne slike Spasitelja koja postavljena na Brončanim vratima grada, a koja je trebala biti uništena po nalogu cara Leona Isaurskog.

 

Blaženi Rikard Bere, kartuzijanac mučenik
† London, Engleska,  1537. g.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj blaženi Rikard Bere, svećenik i mučenik. Osuđen je na smrt po zapovijedi kralja Henrika VIII. jer je branio vjernost Rimskome Prvosvećeniku i kršćanskom braku zajedno s braćom iz Kartuzijanskog samostana. Umro je nakon što je dugo vremena trpio u nehumanim uvjetima u tamnici iscrpljen od gladovanja.