9. listopad

Sv. Abraham, patrijarh Izraela
Ur Kaldejski – Kanaan, 19. st. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen na svetog Abrahama, patrijarha i oca svih vjernika. Boga ga je bio pozvao da izađe iz zemlje Ura kaldejskog, krene na put prema zemlji koju je Bog obećao njemu i njegovim potomcima. Nadajući se protiv svake nade pokazao je svu svoju vjeru u Boga, kada nije odbio žrtvovati svog jedinorođenog sina Izaka, kojeg mu je Gospodin podario u staračkoj dobi i od neplodne žene.
Opširnije o sv. Abrahamu vidi ovdje.

 

 

Sv. Dionizije, biskup i drugovi mučenici
† Pariz, 250. g.

Rimski Martirologij: Sveti Dionizije, biskup, i drugovi, mučenici. Sv. Dionizije došao je u Francusku poslan od Rimskog biskupa i postao je prvi pariški biskup. Umro je kao mučenik u blizini ovog grada zajedno sa svećenikom Rustikom i đakonom Eleuterijom.
Opširnije o sv. Dioniziju vidi ovdje.

 

 

Sv. Ivan Leonardi, svećenik
Italija, 1541. – 1609. g.

Rimski Martirologij: Sv. Ivan Leonardi, svećenik, napustio je u Lucci profesiji ljekarnika kako bi postao svećenikom. Potom je utemeljio Red reguralnih klerika, koji je potom nazvan red Majke Božje, za podučavanje djece u kršćanskoj vjeri, za obnovu apostolskog života svećenstva i za širenje kršćanske vjere u cijelom svijetu. Zbog toga se morao suočiti s mnogim nevoljama. Postavio je temelje Kolegija Propaganda Fide u Rimu i umro je u miru u ovom gradu, iscrpljen teretom svojih napora.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.