9. ožujka

Sv. Franciska Rimska, majka obitelji i potom redovnica
Rim, 1384. – 1440. g.

Rimski martirologij: Spomen svete Franciske, redovnice koja se udala u mladoj dobi i živjela je četrdeset godina u braku. Bila je supruga i majka troje djece s velikim vrlinama, hvalevrijedna po pobožnosti, poniznosti i strpljenju. U teškim vremenima dijelila je svoja dobra siromašnima, služila je bolesnima. Kada joj je umro muž, povukla se među redovnice koje je sama bila okupila u Rimu te su živjele prema pravilu svetoga Benedikta.
Opširnije o sv. Franciski vidi ovdje.

 

Sv. Petar Ch’oe Hyong i sv. Ivan Chon Chang-un, očevi obitelji i mučenici
Južna Koreja 1866. g.

Rimski martirologij: U mjestu In-Ko-Ri u Koreji, sv. Petar Ch’oe Hyong i sv. Ivan Krstitelja Chon Chang-an, mučenici. Bili su očevi obitelji, podjeljivali su sakrament krštenja i tiskali su kršćanske knjige; zbog toga su bili podvrgnuti mučenju te su ustrajali postojani u vjeri u tolikoj mjeri da su pobudili divljenje svojih progonitelja. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ih je 6. svibnja 1984.

 

 

Svetih Četrdeset mučenika
† Sebasta, Armenija, 320. g.

Rimski Martirologij: U Sivasu u staroj Armeniji, mučeništvo svetih četrdeset vojnika iz Kapadocije. Oni nisu bili drugovi po krvi, nego su to bili po vjeri i poslušnosti Volji nebeskog Oca. U vrijeme cara Licinija, nakon što su u zatvoru pretrpjeli okrutna mučenja, za vrijeme veoma hladne zime, bili su prisiljeni ostati bez odjeće noću na smrznutom ribnjaku; nakon  što su im polomili noge došli su tako do kraja svoga mučeništva.
Opširnije o Četrdeset svetih mučenika vidi ovdje.