9. studeni

Posveta Lateranske Bazilike u Rimu

Rimski Martirologij: Blagdan posvete Lateranske bazilike koju je izgradio car Konstantin u čast Kristu Spasitelju kao sjedište rimskih biskupa. Godišnja proslava njezine posvete u cijeloj latinskoj Crkvi znak je ljubavi i jedinstva s rimskim biskupom. Kao rimska katedrala, sada pod nazivom sv. Ivana Lateranskog,  ona je majka svih crkava Urbis (grada  Rima) i Orbis (svijeta). To je simbol vjere kršćana iz prvih stoljeća koji su osjećali potrebu okupljanja na zajedničkom i posvećenom mjestu kako bi slavili Riječ Božju i sveta Otajstva.

 

Blaženi Gracije iz Mua
Muo, Boka Kotorska, 1438. – Venecija, 1508.

Rimski Martirologij: U Muranu, Venecija, blaženi Gracije Kotorski (Pavao Krilović), redovnik reda sv. Augustina, koji je nakon što je živio u velikom siromaštvu kao ribar, potaknut jednom propovijedi blaženoga Šimuna od Camerina, ušao je u Red augustinaca gdje provodio svetački život. Tijelo mu je 1810. preneseno u rodno mjesto Muo.  U Crkvi u Hrvata njegov se spomendan slavi dan prije, 8. studenoga.
Opširnije o bl. Graciju vidi ovdje.

Sv. Elizabeta od Presv. Trojstva, karmelićanka
Francuska, Dijon, 1880. – 1906.

Rimski Martirologij: U Dijonu u Francuskoj blažena Elizabeta Presvetog Trojstva Katez, redovnica Reda bosonogih karmelićanki, koja je još u djetinjstvu tražila i promišljala u dubini svoga srca o otajstvu Trojstva i još mlada kroz mnoge nevolje došla je kao što je željela, do ljubavi, svjetla, života.
Opširnije o sv. Elizabeti vidi ovdje.

 

 

Blaženi Alojzije Beltrame Quattrocchi
† Rim, Alojzije 1951.

Rimski martirologij: U Rimu, blaženi Ajlojzije Beltrame Quattrocchi koji je kao otac obitelji, u javnim kao i u privatnim poslovima vršio Kristove zapovijedi te ih marljivo svjedočio poštenim životom. Njegova supruga Marija Beltrame Quattrocchi umrla 1965. godine u Rimu kao majka četvero djece, živjela je sa svojim mužem u dubokom i radosnom zajedništvu u vjeri i ljubavi prema bližnjima, prosvjetljujući Kristovim svjetlom obitelj i društvo. (Rimski martirologij spominje Mariju 26. kolovoza.)