9. svibnja

Sv. Izaija, prorok
800 g. pr. Krista

 

Rimski martirologij: Spomen na sv. Izaiju, proroka koji je u danima judejskih kraljeva Uzije, Jotama, Ahaza i Ezekije bio poslan kako bi nevjernom i grešnom narodu objavio Gospodinovu vjernost i spasenje i ispunjenju Božjeg obećanja danoga kralju Davidu. Kod Židova živi predaja da je umro kao mučenik za vrijeme kralja Manašea.
Opširnije o sv. Izaiji vidi ovdje.

 

Sv. Pahomije, opat
Egipat, 287. – 347. g.

 

Rimski martirologij: U Tebaidi u Egiptu sv. Pahomije, opat, koji se kao poganin, potaknut činom kršćanske ljubavi prema vojnicima, njegovim drugovima u zatvoru, obratio na kršćanstvo. Od monaha Palemona primio je monaški habit. Nakon sedam godina potaknut božanskim nadahnućem osnovao je mnoge samostane u koje je primao braću redovnike. Za monahe je napisao i pravilo koje je postalo veoma poznato.
Opširnije o sv. Pahomiju vidi ovdje.

 

Bl. Stjepan Grelewski, svećenik i mučenik
Poljska, 1899. – Dachau, Njamačka, 1941.

 

Rimski martirologij: U logor Dachau u blizini Munchena spomen blaženoga Stjepana Grelewskog, svećenika i mučenika. On je za vrijeme vojne okupacije Poljske u ratu, iscrpljen okrutnim mučenjima pretrpljenima u zatvoru od strane progonitelja Crkve, zaprimio slavnu krunu mučeništva.