Astoria-New York: HRVATSKA ŽUPA BL. I. MERZA U AMERICI PROSLAVILA NJEGOV BLAGDAN

Proslava blagdana bl. Ivana Merza u hrvatskoj župi njemu posvećenoj u New Yorku u Astoriji redovito se održava u nedjelju koja je najbliža samom blagdanu bl. Ivana 10. svibnju. Ove je godine to bilo u nedjelju 6. svibnja.

Hrvatski župnik Don Vedran Kirinčić nedavno je imenovan i župnikom te američke župe u čijoj se crkvi okupljaju najprije domaći Amerikanci, potom Hrvati, a osim njih i Španjolci i Filipinci.

Ovogodišnja proslava blagdana bl. Ivana Merza po prvi puta je održana u gornjoj velikoj crkvi. Do nedavno su se Hrvati okupljali uglavnom u donjoj crkvi, tj. kripti. Proslava blagdana održana je poslije podne a započela je ulaznom procesijom koju su predvodila djeca.

Svečano misno slavlje koje je predvodio Don Vedran odvijalo se prema programu. Na kraju su djeca otpjevala himnu bl. Ivanu Merzu a župnik je dao blagoslov s relikvijama Blaženika. Nakon sv. mise svi su se sudionici okupili u školskoj dvorani gdje je održana priredba najprije za djecu, a onda i za odrasle. Nakon priredbe slijedilo je prijateljsko druženje uz domjenak koji su pripremili članovi hrvatske župe.