Baja, 3. I. 2010. BL. IVAN MERZ U MAАARSKOM GRADU BAJI

baja-4.postulator_propovijeda.jpg baja-2.jpg Dan ranije, u nedjelju 10. listopada, postulator je služio sv. misu za hrvatsku zajednicu grada Baje u franjevačkoj crkvi koja se nalazi u centru grada.  Računa se da u gradu Baji koji broji oko 38.000 stanovnika ima trećina Hrvata tj. oko 13.000. Oni su međusobno dobro povezani. U Baji postoji i hrvatska škola.

 

baja-7-ped.fakultet_baja.jpg


baja-3.jpg U svome predavanju kao i u propovijedi na misi postulator je naglasio veze bl. Ivana Merza s Mađraskom. Njegova majka bila je rodom iz Nagy Kaniže (Velike Kaniže), a njegovi roditelji su se vjenčali  u Budimpešti; sam bl. Merz je znao mađarski jezik. Osim toga njegov otac je neko vrijeme tijekom Prvog svjetskog rata službovao u Pečuhu gdje ga je njegov sin Ivan Merz kao vojnik posjetio 1916. godine i o čemu nam je ostavio zanimljive zapise u svome dnevniku.
Još jedna zanimljivost iz grada Baje koji leži na obali Dunava: Grad čuva uspomenu na posljednjeg austrougarskog cara Karla Habsburškog kojega je Papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim u Rimu 3. listopada 2004. g. Radi se o stepenicama po kojima je posljednji puta  na teritoriju svoje monarhije sišao posljednji austrijski car i posljednji hrvatski kralj kad je lađom preko Dunava baja-5-stepenice.jpg odlazio s obitelji u progonstvo na otok Madeiru gdje je i umro na glasu svetosti. U spomen na svoga posljednjeg kralja Mađari su uz stepenice postavili i spomen ploču koja podsjeća na ovog posljednjeg zajedničkog kralja i na njegovo progonstvo preko kojega je međutim došao do oltara postavši blaženikom Katoličke Crkve.
baja-6-bl._karlo.jpg Usput spomenimo i ovu činjenicu: car Karlo Habsburški bio je vrhovni komandant austrougarske vojske za vrijeme Prvoga svjetskog rata u kojoj su bili mobilizirani kao vojnici i Alojzije Stepinac i Ivan Merz. Sada su sva trojica uvrštena među blaženike Katoličke Crkve!
I za kraj: Papa Ivan Pavao II. koji je proglasio Karla Habsburškog blaženim, dobio je na krštenju ime Karlo. Dobio ga je upravo po ovom austrijskom caru kojega je Papin otac veoma cijenio i poštivao i u spomen na njega svome sinu, kad mu se radio, dao je ime „KAROL

baja-8-dunav.jpg

“.