Banja Luka, 22. VI. 2008: SVEČANO PROSLAVLJENA PETA OBLJETNICA BEATIFIKACIJE BL. IVANA MERZA

 

Među svećenicima koncelebrantima bio je također su-domaćin slavlja, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, župnik i gvardijan na Petričevcu fra Ivo Orlovac, tajnik Nuncijature mons. Waldemar Stanislav Sommertag, generalni tajnik Biskupske konferencije mons. Ivo Tomašević,dcfc0013_resize.jpg postulator kauze bl. Ivana Merza p. Božidar Nagy te izaslanik biskupa iz njemačke biskupije Essen župnik Toksdorf. Sudjelovalo je više stotina vjernika među kojima su bili i dopredsjednik RS Davor Čordaš, generalni konzul RH u Banjaluci g. Miroslav Buličić te župan Osječko-baranjske županije Krešimir Bubalo koji je na kraju Mise darovao financijsku pomoć za izgradnju nove crkve.

Na početku Mise pročitan je brzojav pape Benedikta XVI. koji je potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, a koji glasi:

„U povodu obilježavanja pete obljetnice proglašenja Ivana Merza blaženim, Sveti Otac Benedikt XVI. upućuje vam svoju iskrenu čestitku. Spominjući se ovog dragog svjedoka žarke ljubavi za Krista, autentičnog uzora kršćanskih kreposti, te zauzetog promicatelja evanđeoskih vrednota, njegova svetost od srca želi da njegov lik i život trajno nadahnjuju svekoliki kršćanski puk, a na poseban način mlade laike, da vođeni dcfc0014_resize.jpgoduševljenjem za Boga i odgovornošću za društvo svoju vjeru uvijek potvrđuju djelima. Utječući se zagovoru Blaženika, Petrov Nasljednik rado udjeljuje zamoljeni apostolski blagoslov vama, sudionicima ove značajne proslave te svima koji će velikodušno pridonijeti i pomoći obnovi ove mjesne Crkve".

Doborodošlicu i pozdrav svim nazočnima uputio je biskup Komarica podsjetivši na riječi kojima je točno prije pet godina na istom mjestu pozdravio velikog glasnika mira: ‘Dobro nam došli, Petre naših dana, Vrhovni pastiru Opće Crkve, Božji proroče našeg vremena, najveći mirotvorče suvremenog svijeta, neumorni branitelju Božje časti i ljudskoga dostojanstva, Ivane Pavle Veliki! Dobro si učinio, što si došao!’ Tim riječima sam prije pet godina na ovom, za nas povijesnom mjestu, na današnji dan pozdravio našeg najvećeg prijatelja i dobročinitelja. Njegov zagovor iz neba smo već mnogo putadcfc0015_resize.jpg osjetili. I jučerašnja događanja ovdje na Petrićevcu i u Biskupiji jesu plod zagovora našeg velikog blaženika Ivana Merza i našeg nezaboravnog pape sluge Božjeg Ivana Pavla II.", kazao je biskup Komarica zahvalivši posebno nunciju D’Erricu za veliku brigu i bratsku ljubav koju u ime sadašnjeg Svetog Oca Benedikta XVI. iskazuje prema Banjalučkoj biskupiji i njemu osobno. „Prenesite Svetom Ocu da se i dalje trudimo u izvršavanju duha Kristova Evanđelja i njegovih očinskih naputaka", poručio je biskup Komarica zahvaljujući svima koji si iz bliza i daleka došli na današnju svečanost u povodu pete obljetnice proglašenja blaženim našeg Banjalučanina Ivana Merza kojeg je Papa dao „kao svjedoka Kristova" i zaštitnika ali istodobno i suputnika na putu i kao uzor mladeži i primjer vjernicima svjetovnjacima.

U prigodnoj propovijedi nuncij D’Errico je kazao kako je kao 22. lipnja prije pet godina kao apostolski nuncij u Pakistanu tijekom Svete mise, koju je slavio u jednoj župi nedaleko Islamabada, dcfc0016_resize.jpgmolio za sretan ishod papinskoga pohoda Banjoj Luci i pozvao tamošnju zajednicu vjernika da učini jednako. „Danas – na odstojanju od 5 godina od onoga povijesnog dana – zahvaljujem Bogu koju mi daje da mogu predsjedati ovom Euharistijskom slavlju i zajedno s vama ponovno zaviriti u bogatu poruku koju je Ivan Pavao II. ostavio u Banja Luci i za Zemlju…U ovoj svetoj Misi – iako u granicama kratkoće koje se nameću za propovjednički nastup – želio bih vam za razmišljanje naznačiti nekoliko točaka iz poruke Ivana Pavla II. u Banja Luci koje smatram posebno aktualnima za naše stanje i za dobro Zemlje. Prije svega, želio bih dodati svoje osobno osvjedočenje o onome što su mnogi od vas imali mogućnost osjetiti izravno prije pet godina. To jest: Ivan Pavao II. bio je osoba koja je dobro poznavala probleme ovoga područja i duboko voljela ove narode. On je na primjeran način objedinjavao slavensku osjetljivost svoga poljskog podrijetla s odgovornošću Vrhovnoga pastira Katoličke crkve.Kad sam bio na službi u Rimu (do 1992.) i kad sam bio u Poljskoj (do 1998.), čuodcfc0017_resize.jpg sam ga mnogo puta kako izriče svoju ogorčenost i svoju zabrinutost za ono što se događalo ovdje, u slavenskoj zemlji, na kraju dvadesetoga stoljeća, usred Europe. Stoga se nije ustručavao neprekidno podizati svoj glas, da bi privukao pozornost svijeta i odgovornih u Međunarodnoj zajednici. Zbog toga razloga smatrao je svojom obvezom aktivirati najbolja sredstva vatikanske diplomacije da bi Papin glas imao očekivani odjek. I kao što dobro znadete, trudio se osobno slijediti intervencije katoličkih karitativnih organizama kako bi se duhovna blizina pretvorila također u pothvate i konkretne čine solidarnosti. Tako se nisam začudio kad sam ga 22. lipnja 2003. čuo uzviknuti vama i cijelom svijetu: ‘Zemljo Bosno i Hercegovino, Papa te nosi u srcu, i želi ti dane napretka i mira.’, istaknuo je nuncij D’Errico podsjetivši potom da je papa dcfc0018_resize.jpgIvan Pavao II. tom prigodom naglasio potrebu ponovne izgradnje čovjeka iznutra jer će teka tada biti ‘moguće obnoviti društveno tkivo i uspostaviti ljudske odnose otvorene suradnji među živim snagama Zemlje’.

„Ukratko, kako reče Papa za vrijeme ceremonije oproštaja u Zračnoj luci, kao sintezu svoje poruke i kao oporuku za Zemlju, ‘oprost, pomirenje, bratstvo: to su solidni temelji društva dostojnoga čovjeka i ugodna Bogu’. Osobno sam, na odstojanju od pet godina, uvjeren da ova poruka ostaje živa i aktualna: posebice danas, kad se raspravlja o delikatnim pitanjima za budući ustroj Zemlje, u kontekstu toliko željene europske integracije. Težak posao za privesti dovršenju jest izgraditi pravedan mir: mir koji ćedcfc0019_resize.jpg odgovoriti očekivanjima i nadama pojedinaca i konstitutivnih naroda, i omogućiti da se konačno živi u punom društvenom skladu. Stoga, danas, kao i 2003. godine, Papin apel da se ‘ponovno izgraditi čovjeka iznutra’ još odzvanja za nas u svojoj hitnosti i svojoj aktualnosti", rekao je nuncij D’Errico istaknuvši potom da je Papa u blaženom Ivanu Merzu naznačio konkretan model života i djelovanja naročito za mlade te uputio energičan apel: „Budućnost ovih krajeva ovisi također o vama. Ne tražite drugdje lagodniji život, ne bježite od svojih odgovornosti očekujući da drugi riješe probleme" .

dcfc0020_resize.jpgNakon homilije uslijedio je obred blagoslova gradilišta nove župne i samostanske crkve sv. Ante Padovanskog. Pošto je provincijal Džolan pročitao povelju, koju su potpisali i nuncj D’Errico i župnik i gvardijan Orlovac, pohranili su je u kamen temeljac nove crkve koji je prije pet godina blagoslovio papa Ivan Pavao II. Potom je nuncij D’Errico blagoslovio temelje srušene crkve na kojima će biti podignuta nova prema projektu ing. Ivan Strausa. Riječi zahvale svima, a osobito biskupu Komarici i nunciju D’Erricu te drugim predstavnicima, izrekao je provincijal Džolan: „Mi smo započeli obnovu crkve. Imajući u vidu uključenost mnogih i veličinu projekta, mogli bismo ga proglasiti nelogičnim i nerazumnim jer će ovadcfc0021_resize.jpg crkva crkva biti među prvima po estetici, arhitekturi, ljepoti i veličini. Kao takva nikako ne odgovara stanju naroda koji će se u njoj okupljati. Ako hoćemo da ona dobije novu logiku, moramo prepoznati logiku malih brojeva, logiku vrijednosti jednoga čovjeka pa čak i najveće vrijednosti onoga koji je na rubu svega – onog najmanjeg na kojem propada ili prolazi naše kršćanstvo, ljudstvo i hrvatstvo. Stoga me raduje da se jučer ovdje mogao otvoriti jedan dom za stare ljude koji je divni znak koliko smo u svojoj tragediji naučili cijeniti malog čovjeka. Ako budemo širili tu logiku na ovim prostorima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, budite sigurni da će nas Bog blagosloviti. Radi toga ova crkva ima ulogu da nas hrabri da dokidamo dcfc0022_resize.jpgraskorak između njezine ljepote i veličine i stanja našeg naroda ovdje te da nas inspirira i, ako budemo kukavice, i optuži" kazao je provincijal Džolan.

Nazočnima se obratio i postulator za kanonizaciji blaženog Ivana Merza p. Božidar Nagy koji je podsjetio da je prošle godine papa Benedikt XVI. u svojoj apostolskoj pobudnici „Sacramentum Caritatis bl. Ivana Merza uvrstio među 18 velikih izabranih svetaca kao uzor štovanja Euharistije. Istaknuvši kako predstoji rad i priprema kanonizacije bl. Ivana Merza, p. Nagy je kazao kako je za proglašenje svetim potrebno njegovo štovanje u narodu te čudesno uslišanje po njegovu zagovoru.dcfc0023_resize.jpg

Lijepim sviranjem i pjevanjem Misno slavlje uveličao je taburaški orkestar i zbor iz zagrebačke župe svetih anđela u Savskom Gaju pod ravnanjem prof. Ljudevita Adameka a na čelu sa župnikom vlč. Ivanom Topolnjakom.

 

 

dcfc0024_resize.jpg    dcfc0025_resize.jpg    dcfc0026_resize.jpg

  dcfc0028_resize.jpg     dcfc0027_resize.jpg    dcfc0029_resize.jpg

dcfc0030_resize.jpg    dcfc0031_resize.jpg     dcfc0033_resize.jpg

dcfc0034_resize.jpg    nuncij_propovijeda.jpg    misa_bisk.komarica_govori.jpg

p1010042_resize.jpg     p1010051_resize.jpg     p1010052_resize.jpg

p1010054_resize.jpg    p1010057_resize.jpg     p1010065_resize.jpg

p1010069_resize.jpg     p1010070_resize.jpg    p1010079_resize.jpg

p1010080_resize.jpg    p1010081_resize.jpg    p1010087_resize.jpg

p1010091_resize.jpg