Banja Luka: DESET GODINA KATOLIČKE GIMNAZIJE „BL. IVAN MERZ“

U povodu obilježavanja Dana škole i 10. obljetnice osnutka, Opća gimnazija Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci i ove godine je od 5. do 7. svibnja, treću godinu zaredom, organizirala kulturnu manifestaciju “Dani Ivana Merza”, u sklopu koje je održana i “Večer kratkog filma” na kojoj je prikazano šest učeničkih kratkometražnih filmskih uradaka. Treći dan manifestacije počeo je koncelebriranom misom koju je predslavio banjolučki pomoćni biskup Marko Semren u župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci. Na misi su sudjelovali profesori, učenici i prijatelji banjolučkog KŠC-a. Nakon mise u KŠC-u je upriličeno predstavljanje školskog lista “Jubilejski Gimnazijalac”, te dodjela pohvalnica i zahvalnica.

Predstavljajući list, ravnatelj Centra mons. mr. Ivica Božinović naglasio je kako je prije deset godina “KŠC u Banjoj Luci iznikao u novom ruhu, koje mu je dao Sustav katoličkih škola za Europu u BiH, a na starim temeljima katoličkog školstva u banjolučkom kraju”. Podsjetio je na prvu pučku katoličku školu u Banjoj Luci, koju su 1859. osnovali franjevci, te nemjerljiv doprinos odgoju i obrazovanju koju su u banjolučkom kraju u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća dale u svojim brojnim školama, zavodima, sirotištima i zabavištima, redovnice milosrdnice sv. Vinka i klanjateljice Krvi Kristove, te redovnici trapisti. Spomenuo je i činjenicu da je trapistička Visoka filozofsko-teološka škola zapravo nepriznati preteča visokog školstva u Banjoj Luci.
Direktorica škole prof. Anđa Tomić osvrnula se na proteklo desetljeće škole iz koje je do sada izašlo šest generacija maturanata, tj. ukupno 257 učenika. Ove godine iz škole izlazi još 54 maturanta. Kroz deset godina u školu je upisano do sada 564 učenika, a trenutačno ih je 248. Razmjenu učenika diljem Europe i Amerike prošlo je 40 učenika KŠC-a, a petero učenika bili su gosti-učenici u toj školi. Trenutačno je u školi gost-učenik iz Tajlanda. Uručila je pohvalnice najuspješnijim učenicima, odnosno onima koji su se istaknuli na raznim područjima i time dali doprinos razvoju škole. Dodijeljene su i diplome pobjednicima ovogodišnje “Merčeve olimpijade”, kojU je organizirala prof. Blaženka Ivekić, vjeroučiteljica. Ravnatelj je podijelio zahvalnice osobama i institucijama koje su pridonijele razvoju Centra.

Utemeljitelj Centra banjolučki biskup Franjo Komarica izrazio je “radost i oduševljenje zbog desetgodišnjega plodonosnog rada KŠC-a u Banjoj Luci”. Pozvao je nazočne: “Zajednički, konstruktivno radimo i izgrađujmo vlastitu budućnost, ali i budućnost naših bližnjih. Kuću kućom čine ukućani, grad gradom čine građani, tako i školu svi koji u nju ulaze i u njoj borave. Nastavite i dalje ostvarivati rezultate kojima ste dosada pronosili ime škole, te neka vama, ali svima drugima taj uspjeh bude poticaj za daljnju izgradnju.” Biskup je čestitao i zahvalio profesorima na njihovu dosadašnjem radu i zalaganju te ih potaknuo na ustrajnost, a svim roditeljima zahvalio je na povjerenju u KŠC. Obećao je da će se i dalje moliti i maksimalno zalagati “da ova mlada biljka zdravo raste, da se drži svojih tračnica i kao takva donosi bogate sadržaje”. Biskup je uručio zahvalnice djelatnicima koji u KŠC-u rade od osnutka, njih šestoro. Svojom pjesmom “Češka beseda” iz Banje Luke dala je doprinos ljepoti večeri.

dan-skole-2015-724x1024-2

Proslava Dana škole 8. svibnja započela je “Danom otvorenih vrata”. Brojni budući gimnazijalci i njihovi roditelji posjetili su školu i obišli radionice koje su na izvanredno privlačan način pripremili nastavnici KŠC-a. Vrhunac proslave Dana škole bila je maestralna učenička izvedba mjuzikla “Petar Pan” za koji je libreto napisao prof. Anton Šarac, glazbu za songove mr. Suzana Kusovac, profesorica glazbe u KŠC-u i prof. Radojica Sladoje, koji je napisao i aranžmane, scenografiju Davor Paponja, profesor likovne kulture u KŠC-u, a sve to uz svesrdnu pomoć Lade Jakovljevića, koji je bio odgovoran za zvuk i tehničku podršku.