Banja Luka: GODINA VJERE U ZNAKU BL. IVANA MERZA

Na početku misnoga slavlja u kojem je koncelebriralo 19 svećenika, pozdravljajući nazočne župnik vlč. Klečina je rekao: img_5424-1.jpg"Dvostruki je razlog zašto smo danas okupljeni ovdje. Ponajprije, jer želimo na svečani način proslaviti Otvaranje "Godine vjere" u Banjolučkoj biskupiji. Drugi razlog našega današnjeg okupljanja je blagoslov kipa bl. Ivana Merza, u dvorištu naše župne crkve, jednog velikog Božjeg ugodnika, sina našeg grada Banje Luke, koji je kršten upravo u ovoj crkvi."img_5427-2.jpg
 U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo: "I mi se s radošću i spremnošću odazivamo pozivu pape Benedikta XVI., da produbimo i učvrstimo svoju vjeru. Za područje naše biskupije mi ovim današnjim svečanim slavljem službeno započinjemo u našoj biskupiji provoditi u djelo ovaj sadržaj, koji je za cijelu Crkvu predviđen da se provodi tijekom trajanja "Godine vjere". U svim župama naše biskupije – već sutra, u nedjelju – u kojoj se obilježava i Svjetski misijski dan – bit će vjernicima predočen sadržaj zajedničkog Pastirskog pisma svih nas biskupa iz BiH. U njemu smo za područje naše metropolije, ovu "Godinu vjere" istakli kao "Godinu našeg osobnog i zajedničkog napredovanja na putu vjere".
 A govoreći konkretno o napredovanju u vjeri biskup Komarica je rekao: "Napredovati na putu vjere, na kojem se kao kršćani već nalazimo, podrazumijeva naše osobno, svjesno korištenje onih mogućnosti i sredstava, koje nam stoje na raspolaganju svake nedjelje, svakog blagdana pa i svakog dana, da sadržaj kršćanske vjere, koju ispovijeda i naučava naša Crkva što bolje upoznamo i da sa većim žarom nastojimo živjeti po toj vjeri, tj. da naša vjera ne bude mrtva, nego da se očituje kroz konkretna djela ljubavi – i prema Bogu i prema stvorenjima, osobito prema čovjeku, kao bogolikom stvorenju."
 
img_5433-3.jpgGovoreći o bl. Ivanu Merzu čiji lik u ovoj "Godini vjere" Banjolučka biskupija želi svim vjernicima, a posebno mladima, predstaviti kao lik svjedoka vjere, uzora u vjeri, zaštitnika vjernika i suputnika kroz naš vjernički život. Biskup Komarica je rekao: "Danas blagoslivljamo njegov lik, kako kleči pred raspelom i nama služi za primjer. Ostavio nam je zapisane divne misli o Bogu, Kristu, Crkvi, o Katoličkoj vjeri."
Nakon propovijedi Biskup je blagoslovio i svečano zapalio prigodnu svijeću, na kojoj su urezani motivi s logom "Godine vjere", ispod kojeg piše geslo blaženog Ivana Merza: "Katolička vjera je moje životno zvanje". Na svijeći se nalazi i zlatnim obrubom uokvirena i slika Blaženika.
 Svijeća je simbol vjere, svjetlo koje raspršuje
img_5437-4.jpg tamu grijeha i uvodi nas u zajedništvo s Bogom. Svijeća je i simbol krštenja, ona je vanjski znak nevidljive Božje milosti koja djeluje krštenjem. A ova blagoslovljena svijeća će tijekom "Godine vjere" na svim biskupijskim sastancima biti svečano izložena na istaknuto mjesto, te će nas podsjećati na Kristovu prisutnost među nama.
 Zatim su svi vjernici molitvom Nicejsko-carigradskog vjerovanja ispovjedili svoju vjeru.
 U prigodnoj molitvi vjernika, posebno se molilo za obitelji, da one budu istinske "kućne Crkve" u kojima će se rađati i kršćanski odgajati nove generacije.
 Zatim su vjernici iz Bihaća u hrvatskoj narodnoj nošnji i vjernici iz Nove Topole u poljskoj narodnoj nošnji, pored euharistijskih darova kruha i vina, prinijeli i prigodne darove: križ, Bibliju, Katekizam Katoličke Crkve i Dokumente Drugog vatikanskog sabora.
Na kraju misnog slavlja, župnik vlč. Klečina je zahvalio biskupu Komarici što je izabrao ovu župnu crkvu da u njoj otvori "Godinu vjere", te rekao: "Ova župna crkva, stara 120 godina, i kao takva je najstariji sakralni objekt u gradu Banja Luci. Godinu vjere započinjemo u župi koja se kroz svoju bogatu prošlost diči brojnim svjedocima vjere. Već smo spomenuli bl. Ivana Merza čiju je svetost prepoznala i priznala sveopća Crkva; ali tu je i cijeli niz istinskih, znanih i neznanih svjedoka vjere – bilo iz kleričkog ili laičkog staleža – koji su nerijetko svoju vjernost Kristu i Crkvi zapečatili vlastitom krvlju. Prošlo stoljeće ih je iznjedrilo na poseban način: sjetimo se samo mladog laika Felixa Niedielskog i župnika ove župe dr. Nikole Bilogrivića, čije se (od obojice) 65. obljetnice mučeničke smrti sjećamo ove godine. I u nedavnom ratu dobili smo istinske mučenike koji su dio svoga svećeničkog života i službe proveli u ovoj župi, pod svodovima ove crkve: vlč. Filip Lukenda, vlč. Ivan Grgić i vlč. Tomislav Matanović."
 A govoreći o materijalnom stradanju župe vlč. Klečina je rekao: "90 % prostorija župne kuće je oduzeto, te nije vraćeno ni do dan danas."
 "Želimo mladima ponuditi lik Ivana Merza kao uzor u životu i primjer za nasljedovanje. Mladi vole Krista i Crkvu. U to sam se uvjerio i zadnjih dana, na poseban način prilikom pripreme ovog slavlja, s koliko su žara, strpljivosti, marljivosti, ljubavi za svoju Crkvu radili i pomagali", zaključio je vlč. Klečina.
 Tijekom Misnog slavlja liturgijsko pjevanje je predvodio zbor mladih zagrebačke župe Stenjevac pod nazivom "Totus Tuus", svečana pontifikalna asistencija su bila dva bogoslova Banjolučke biskupije i mladi studenti laici, a ceremonijama je ravnao vlč. Ante Vidović.
 Nakon svete mise biskup Komarica je u dvorištu crkve blagoslovio kip svjedoka vjere, blaženog Ivana Merza Banjolučanina.

  img_5440-4.jpg