Banja Luka: PROSLAVA BLAGDANA BL. I. MERZA

Proslava I. Merza B.Luka 2014.slika

U rodnom gradu blaženog Ivana Merza, prvoga blaženog vjernika – laika iz hrvatskog naroda, ovogodišnja proslava njegova spomendana imala je svoj liturgijski vrhunac u slavlju svečane mise koju je u katedrali 10. svibnja 2014. predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica uz suslavlje četrnaest svećenika i tri đakona. Domaćim vjernicima pridružile su se na misi skupine vjernika iz drugih župa, a najveća je došla iz Splita.

Biskup Komarica govorio je o blaženom Ivanu kao domaćem katoliku čiji je život uspio i u očima ljudi i u Božjim očima. Posebno ga je prikazao kao izrazito velikog štovatelja presvete Euharistije, mise i pričesti, spomenuvši radosnu istinu da je od strane pape Benedikta XVI. službeno uvršten među najveće svece i blaženike koji su postali to što sada jesu “zahvaljujući svojoj euharistijskoj pobožnosti”. Potaknuo je sve da se ugledaju u blaženog Ivana Merza te da mu se često obraćaju za pomoć u svom svakidašnjem vjerničkom životu i poslanju.

Proslava I. Merza B.Luka 2014.slika-33

Na kraju mise biskup Komarica predvodio je posebnu pobožnost u čast blaženiku, a svi nazočni mogli su cjelivati Mečeve relikvije izložene zajedno s njegovom slikom na javno štovanje.

Samom blagdanu prethodila je trodnevnica koju je u katedrali predvodio rektor katedrale preč. Ivan Pero Grgić. U Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci, koji nosi ime blaženog Ivana Merza, učenici opće gimnazije predvođeni svojim profesorima i ravnateljem mons. mr. Ivicom Božinovićem upriličili su kroz četiri dana “Druge dane Ivana Merza” s raznim kulturnim događanjima u zgradi centra. Osim kulturnih manifestacija koje su kulminirale svečanom akademijom u dvorani centra, učenici i profesori gimnazije slavili su i koncelebriranu misu koju je u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je Blaženik kršten, predvodio biskup Komarica.