Banja Luka: PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Spomendan prvoga blaženika rodom iz Bosne i Hercegovine, banjolučanina Ivana Merza u njegovoj rodnoj biskupiji se slavi kao blagdan 10. svibnja. Posebno svečano je bilo u njegovom rodnom gradu, u katedrali i u župnoj crkvi Pohoda BDM u kojoj je Blaženik kršten te u Katoličkom školskom centru, koji nosi njegovo ime. Koncelebrirano misno slavlje u katedrali predvodio je biskup ordinarij Franjo Komarica, a u župnoj crkvi pom. biskup Marko Semren. U katedrali su u misi uz vjernike iz biskupije sudjelovali i hodočasnici iz župe Otok kod Sinja, koji su zajedno sa svojim župnikom fra Mirom Ančinćem, autobusom došli u pohod banjolučkim katolicima. Na misi u župnoj crkvi su – uz domaće župljane sudjelovali i učenici Opće gimnazije KŠC „Bl. Ivan Merz“. U katedrali su za ovu prigodu bile svečano izložene relikvije Blaženika na čašćenje vjernicima, koje se inače nalaze u spomen-kapeli unutar katedrale.

Biskup Franjo je zahvalio svim štovateljima blaženog Ivana što pokazuju kako znaju cijeniti uspjeli život ovog mladog kršćanskog laika, kojega je sveti papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci prije 14 godina podigao na čast oltara. Sve je potaknuo da se trude – po uzoru na blaženog Ivana – biti vjerodostojni Kristovi suradnici u izgradnji Božjeg kraljevstva u svojoj životnoj sredini. Poslije mise su u dvorištu katedrali svi „misari“ sudjelovali u zajedničkom druženju i pjesmi, koju su predvodili hodočasnici iz sinjskog i livanjskog kraja.

U župnoj crkvi je biskup Semren uputio posebne riječi nazočnim gimnazijalcima – u duhu života i duhovne ostavštine „velikog intelektualca i dubokog vjernika – katolika Blaženog Ivana Merza“. U KŠC-u, gdje je obilježen i Dan škole, svečanu prigodnu akademiju – u duhu snažnih duhovnih poruka blaženog Ivana Merza – upriličili su gimnazijalci sva četiri razreda. Uz brojne roditelje i prijatelje Gimnazije, bili su nazočni i biskupi Franjo i Marko, te veći broj domaćih svećenika, redovnika i redovnica, kao i predstavnici drugih šest Katoličkih školskih centara. Podijeljene su na kraju akademije brojne nagrade, koje su učenici gimnazije osvojili na različitim domaćim i inozemnim natjecanjima. U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja dana blaženog Ivana Marza, zaštitnika KŠC-a upriličena je i Merčeva olimpijada za učenike gimnazije.  (TABB)