Banja Luka: PROSLAVLJENA OBLJETNICA BEATIFIKACIJE BL. IVANA MERZA

Svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem 22. lipnja u župnoj i samostanskoj crkvi na Petrićevcu u Banjoj Luci proslavljena je 12. obljetnica beatifikacije bl. Ivana Merza kojega je sada sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženim na tome mjestu 22. lipnja 2003. Misno slavlje predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica koji je tom prigodom blagoslovio i prvu kapelu u čast sv. pape Ivana Pavla II.
      U koncelebraciji s biskupom Komaricom bili su pomoćni biskup Marko Semren te 25 svećenika. Uz domaće župljane na misno slavlje došli su i vjernici iz više župa Banjolučke biskupije, te nekoliko redovnica. Na misi su bili i predstavnici vlasti BiH iz hrvatskog naroda: Dragan Čović, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u BiH, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica, te zastupnici u Saboru RH Marija Rapo i Ivan Šuker. Misno slavlje započeto je obredom blagoslova kapele koja je sastavni dio crkve koja se polako dovršuje, a izgrađena je na temelju one koja je miniranjem porušena prije 20 godina.
      U propovjedi biskup Komarica je rekao: “Na današnji dan, prije 12 godina, sv. Ivan Pavao II. je na ovome mjestu uzdigao na čast oltara najvećeg sina našeg grada i biskupije, uzor modernog katoličkog vjernika-laika blaženog Ivana Merza. Mnogo je divnih, neponovljivih riječi o našem blaženiku tada izrekao veliki Papa – kojega sada štujemo kao sveca. Dao nam ga je izričito za svijetli primjer kršćanskog načina života i apostolskog zalaganja.” Nakon ispovijesti vjere i molitve vjernika biskup Komarica je blagoslovio novi oltar u kapeli sv. Ivana Pavla II.
Na kraju mise fra Ivo Orlovac, župnik i gvardijan, zahvalio je svima za sudjelovanje te svima koji su “na bilo koji način pridonijeli izgradnji kapele posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II”. Izrazio je nadu da će se preostali radovi na dovršenju župne i samostanske crkve moći nastaviti.