Banja Luka: PROSLAVLJENA OSMA OBLJETNICA BEATIFIKACIJE BL. I. MERZA

proslava_b.l._22.6.2011.-4.jpgOsvrćući se na nezaboravni pohod pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci, koji se zbio upravo na tom mjestu 22. lipnja 2003., biskup Komarica je naglasio da se toga dana i ovaj grad uvrstio u broj onih sretnih gradova, koji su imali izuzetnu čast ugostiti ovako znamenitog i veoma poštovanog gosta. „Iako teško bolestan, želio je pokazati i nama u Banjoj Luci i tolikim drugim našim sugrađanima u Bosni i Hercegovini, ‘bez razlike na njihovu etničku, kulturnu ili vjersku pripadnost’, da nas, kako sam reče, ‘nosi u srcu’ i da nam ‘želi dane napretka i mira’“, kazao je biskup Komarica. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da ovim misnim slavljem žele zahvaliti Bogu što su suvremenici pohoda blaženog pape Ivana Pavla II. i njegova proglašenja blaženim. Podsjetio je i na Papine pohode Bosni i Hercegovini i poruke upućene u Sarajevu i Banjoj Luci. Pozvao je sve da „iskopaju“ i prouče te govore blaženog pape Ivana Pavla II.proslava_b.l._22.6.2011.-3.jpg „Ugradimo ih u Bosnu i Hercegovinu; ugradimo ih u Europu pa će biti perspektive za svakoga. Nitko se neće osjećati u strahu, niti biti ugrožen, nego će biti vrjednovan. Crkva svakog grešnika poziva na obraćenje, ona nije Tribunal da osuđuje, Božji je sud. Zato taj poziv i na obraćenje, i na pomirenje i na praštanje i povjerenje, jeste poziv Duha Evanđelja, poziv Duha Kristova… Hvala ti, Ivane Pavle II., što si bio čovjek, Božji čovjek, svjedok vjere, navjestitelj mira i borac za čovjeka. Hvala ti, Ivane Pavle, što si imao srca za svakoga. I danas te molimo i nas nauči kako biti istinski svjedoci Isusa Krista, da otvorimo srca i vrata Isusu Kristu, koji je otkupitelj svijeta, jedini koji nam daruje mir”, kazao je kardinal Puljić.
Na slavlju je sudjelovao i o. Božidar Nagy,  postulator bl. Ivana Merza koji je na kraju misnog slavlja predstavio sudionicima proslave knjigu svih govora Pape Ivana Pavla II. koju je Filozofsko teološki institut objavio za beatifikaciju bl. Ivana Pavla II. Knjiga je privukla veliku pozornost nazočnost tako da je odmah rasprodano čak 140 komada. Knjiga je izvrsno upotpunila ovo vanjsko slavlje  beatifikacije bl. Ivana Pavla II.
petricevac_u_gradnji.jpgProslavu dviju beatifikacija, bl. Ivana Merza i bl. Ivana Pavla II. uzveličao je svojim pjevanjem tijekom i nakon mise pjevački crkveni zbor iz Dobrinja na otoku Krku, te članovi kulturno umjetničkog društva iz Novog Zagreba koji su u živopisnim narodnim nošnjama izveli program hrvatskih pjesama i plesova pred crkvom nakon sv. mise.
Na ovome slavlju sudjelovali su i hrvatski predstavnici društvenog i političkog života banjalučke regije.
Na slikama vidimo pojedine momente sa slavlja, te crkvu na Petrićevcu izvana koja je još uvijek u izgradnji sa svoja dva velika tornja koji, kao i prije, dominiraju nad cijelom okolicom.