Banja Luka: RESTAURIRAN GOSPIN KIP OD POSLJEDICA RATA PRED KOJIM JE MOLIO BL. IVAN

Nakon više desetljeća „prisilnog“ izbivanja, omiljeni Gospin kip, pred kojim su molile mnoge generacije banjolučkih katolika, koji su dolazili u „biskupovu crkvu“, a među kojima je bio i blaženi Ivan Merz, ponovno je 5. rujna 2017. stigao u prostore Biskupskog ordinarijata. Kip je nakon potresa 1969. god. i rušenja „biskupove crkve“ bio prenesen u župnu crkvu u Liskovicu, sve dok tijekom ratnih godina crkva nije do temelja srušena. Dugi niz godina, uslijed nemogućnosti izgradnje crkve, kip je bio pod ruševinama iz kojih je bila izrasla šuma. Ako se kip malo bolje pogleda vidjet će se da Gospin kip nema ruku. Izgubljene su u rušenju crkve i boravka kipa pod ruševinama. Restauratori namjerno nisu izradili nove ruke da se svi koji ga budu gledali i pred njim molili prisjete ratnih stradanja čega nije bio pošteđen niti ovaj Gospin kip koji je devetnaest godina bio pod ruševinama razrušene župne crkve u Liskovici.

Kada se započelo s pripremnim radovima za gradnju crkve, odstranjene su ruševine, kip bez ruku i dodatno oštećen, pronađen je pod ruševinama..Prijatelji Banjolučke biskupije iz Njemačko-hrvatskog društva u Hannoveru pobrinuli su se da kip dođe na restauraciju u Njemačku, u radionicu renomiranog restauratora Josefa Eicholza iz mjesta Bad Laer. Nakon vrlo uspjelo izvedene restauracije, kip je ponovno dovezen u Banju Luku.

Restaurator Eicholz te predsjednica Njemačko–hrvatskog društva Margret Engelking i potpredsjednik Stefan Titgemeir predali su kip „Banjolučke Gospe“ domaćem biskupu Franji Komarici, na veliku njegovu radost. On je kip privremeno smjestio u „porticus“ Ordinarijata, na mjesto kipa „prognaničke Gospe“ iz župe Prnjavor, koji je ostao sačuvan u – tijekom rata – potpuno porušenoj filijalnoj crkvi u selu Drenova.Pred „starim – novim“ Gospinim kipom biskup je predvodio kratku pobožnost na hrvatskom i njemačkom jeziku. Radosnu vijest o „povratku“ omiljenog Gospinog kipa biskup je saopćio banjolučkim katolicima, okupljenim na svečanoj misi u katedrali u povodu blagdana sv. Majke Terezije i Kalkute. (TABB)