Banja Luka: Susret molitvene zajednice ‘‘Nanovo rođeni’’ iz Zagreba s mladima iz Banja Luke

Na naslovnoj fotografiji: Mladi iz Banja Luke i Zagreba s biskupom Franjom Komaricom i župnikom fra Domagojem Šimićem pred župnom crkvom na Petrićevcu.

Na poziv banjolučkoga biskupa Franje Komarice u subotu 7. i nedjelju 8. ožujka 2020. deset članova karizmatske zajednice ‘‘Nanovo rođeni’’  susreli su se sa skupinom od dvadeset mladih vjernika katolika iz Banja Luke. Susret se održavao prvoga dana u župi Petrićevac, a drugoga dana u nedjelju u banjalučkoj katedrali i biskupiji.

Mladi iz Botinca s biskupom Franjom Komaricom posjetili su trapistički samostan Marija Zvijezda

‘‘Nanovo rođeni’’ je molitvena zajednica koja je član Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetomu – KKODS, koja djeluje u Botincu, Zagreb. Ova zajednica je počela djelovati kao mala ranjena župna zajednica s desetak starijih gospođa da bi se uz njihove molitve do današnjeg dana potpuno obnovila kako zajednica tako i čitava župa te vratila mlade u crkve. Zajednica danas broji preko 250 aktivnih članova, gdje većinu čine upravo mladi koji su se vratili Isusu. Djeluju kroz razne projekte i grupe: molitvena, biblijska, slavljenički tim, formacije djevojaka, Pobožnost Bogu Ocu, Hod za život, formacija po uzoru na bl. Ivana Merza i mnoge druge. Obilje blagoslova i darova koja je ova zajednica dobila te tinjajuća vatra Duha Svetoga koju bude gdje god da dođu su bili i glavni razlog zašto je biskup Komarica pozvao ove mlade da svoje sjeme posiju i u ranjenim krajevima Bosne i Hercegovine, u kojima je broj katolika poslije rata sveden na manji broj, pretežno starijih osoba. Banja Luka kao studentski grad koji prima sve više mladih iz svih krajeva kako Bosne i Hercegovine tako i iz Republike Hrvatske ima upravo mogućnost posvećenog rada s mladima.

Domaćin susreta bio je sam biskup Komarica te fra Domagoj Šimić povjerenik za mlade Banjolučkoga kraja, gvardijan i župnik samostana na Petrićevcu koji je i ugostio mlade sa svojim mladima.

Biskup Franjo Komarica s Matijom Ricovim, nacionalnim koordinatorom za mlade karizmatskog pokreta u Hrvatskoj

Prvi dan susreta u subotu 7. ožujka, sve prisutne je pozdravio fra Domagoj predstavljajući ukratko mjesto koje ih je ugostilo i koje je 2003. godine pohodio i sam Papa Ivan Pavao II. kada je na tom mjestu 22. lipnja te godine proglasio Ivana Merza blaženikom Katoličke Crkve. Zatim se svim mladima obratio i biskup banjolučki, mons. dr. Franjo Komarica zahvalivši gostima na dolasku. Susret je započeo osobnim svjedočanstvom mladih među kojima je prvo bilo svjedočanstvo Matije Ricova, nacionalnog koordinatora za mlade KKODS-a u Republici Hrvatskoj.  Slijedilo je potom svjedočenje Miše Lukende, sadašnjeg voditelja zajednice Nanovo Rođeni, koji je porijeklom upravo iz Banja Luke te još dvoje mladih članova zajednice. Matija Ricov je govorio o novoj evangelizaciji kroz 4 osnovna koraka: zagovorna molitva koja treba biti temelj i ključ svega, svjedočanstvu života kao najboljem primjeru autentičnosti kršćanskog života koji nas vodi k zdravim i čistim obiteljima, navještaju vjere kao pripremi plodnoga tla za sijanje sjemena Riječi Božje, te stvaranju učenika koji će slijediti Kristov primjer i širiti evanđelje. U svome govoru Mišo Lukenda je govorio kako je problem mladih što se ponajviše žele samo oslanjati na sebe, ali da to vodi samo u propast. Naš najveći oslonac je naš Otac Nebeski, koji je uvijek uz nas i da svatko od nas ima svoju vrijednost. Mišo je ukratko predstavio formaciju mladih po uzoru na banjolučanina bl. Ivana Merza te o njegovoj ulozi i značenju za mlade. Po završetku svjedočanstava i predstavljanja zajednice, uslijedila je priprema za svetu ispovijed koju je predvodio vikar samostana na Petrićevcu fra Tomislav Svetinović tumačeći kako se najbolje pripremiti za Ispit savjesti. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio otac biskup uz koncelebraciju gvardijana i župnika fra Domagoja, vikara fra Tomislava te vlč. Davora Klečinu, župnika iz Drvara. Susret je nastavljen s klanjanjem koje su predvodili mladi, a svojim pjevanjem animirao dio slavljeničkog tima iz Botinca. Mladi su imali priliku tijekom zajedničkog ručka i večere bolje se upoznati i razmijeniti osobna iskustva. U ime mladih iz Banja Luke svima se potom obratila Ivana Lukenda, vjernica iz župe domaćina i zahvalila gostima iz Zagreba za njihov dolazak koji će sigurno donijeti duhovnog ploda.

Mišo Lukenda, student ekonomije u Zagrebu i voditelj zajednice mladih „Nanovo rođeni“ u Botincu (Zagreb) kraj biste bl. Ivana Merza na ulazu u zgradu banjalučke biskupije

Drugi dan susreta, u nedjelju,  mladi su započeli svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Bonaventure koje je predvodio biskup Franjo Komarica okružen za oltarom s mladim ministrantima iz Botinca. Kako je bila 2. korizmena nedjelja kada se čita Evanđelje o Isusovu preobraženju, biskup se obratio svim pristunim vjernicima govoreći kako Isusa trebamo promatrati ne samo kroz njegovu smrt i križ već mnogo šire kroz njegovo preobraženje i božansku snagu; da trebamo vjerovati u Isusa kao nekoga tko mijenja naše života iz temelja, kao Uskrsloga. Po završetku mise svim prisutnim vjernicima su se još jednom obratili Matija Ricov i Mišo Lukenda predstavljajući zajednicu vjernicima te zahvalili ocu Biskupu na pozivu u nadi za još mnogo sličnih susreta. Nakon misnoga slavlja mladi su se pomolili pred relikvijama bl. Ivana Merza koje se čuvaju u banjalučkoj katedrali u posebnoj kapeli. Potom su pogledali kratku prezentaciju o Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini te stradanjima sakralnih objekata i brojčanom gubitku vjernika u zadnjem ratu u ovim krajevima. Zatim su se mladi iz Zagreba zajedno s Biskupom uputili u posjet jedinom trapističkom samostanu u ovom dijelu Europe – „Marija Zvijezda“ te su se upoznali s njihovim načinom života i svemu što su učinili za Banja Luku osnivajući sirotište, škole, kamenolom, mlin, pilanu, hidroelektranu, pivovaru, siranu itd. Svi mladi su se zajedno s biskupom i fra Domagojem uputili na ručak u banjolučku pivovaru koja je nekad pripadala Trapistima, te su još posjetili bivšu hidroelektranu koju su bili utemeljili trapisti. Uslijedio je kratak obilazak grada pod vodstvom voditeljica banjalučkih mladih  Ivane Lukende i fra Domagoja Šimića te kava prije samoga povratka u Zagreb.

Zajednički objed mladih iz Zagreba i Banja Luke u dvorani župe na Petrićevcu

Zahvalni Duhu Svetomu na ovom susretu i u nadi za jačom gorljivošću prema duhovnom rastu želimo svim mladima ustrajnost i snagu da hrabro kroče i što autentičnije žive svoj kršćanski život.

Ivana Lukenda