Banja Luka: SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

U propovijedi biskup Komarica protumačio je crkveni nauk o svetosti, te oslanjajući se na Katekizam Katoličke Crkve istaknuo: "Svetost je poziv svakog člana Crkve i svrha njene djelatnosti. A kanonizirajući neke vjernike, to jest svečano proglašavajući da su ti vjernici junački vršili kreposti i živjeli u vjernosti Božjoj milosti, Crkva priznaje moć Duha svetosti koji je u njoj, i podržava nadu vjernika pružajući im svece kao uzore i zagovornike." Oslanjajući se na misli sv. Franje Saleškog, koji je rekao da je "Vrijeme za traženje Boga ovaj život. Vrijeme za nalaženje Boga je smrt, a vrijeme za posjedovanje Boga je vječnost!" Biskup Komarica rekao je da se "za svakog sveca sa sigurnošću može reći da je za vrijeme svoga zemaljskog života tražio Boga, da ga je u smrti našao, a da ga u vječnosti posjeduje. Takav jedan svetac bio je i blaženi Ivan Merz."
Prisjećajući se mise Merčeve beatifikacije, biskup Komarica rekao je: "Još malo pa će se navršiti 10 godina od onog jedinstvenog ‘zvjezdanog’ trenutka naše biskupije i ovoga grada kada je Kristov namjesnik na zemlji i veliki i sveti papa Ivana Pavao II. na najvećoj misi ikad slavljenoj u našoj domovini, postavljajući na čast oltara našeg blaženika, izgovorio i ove jasne riječi: ‘Velika je, naime, čežnja cijelog njegova života bila nikad ne zaboraviti Boga i stalno željeti biti s Njime sjedinjen‛". Potom je istaknuo da je papa Ivan Pavao II. blaženog Ivana Merza postavio za uzor i zaštitnika posebno katoličkim vjernicima laicima, a napose mladima, čije se štovanje sve više širi, ne samo među Hrvatima, nego i među svim narodima, čak i do Filipina i istočne Rusije.
Nakon misnog slavlja vjernici su imali mogućnost iskazati i osobno štovanje relikvijama blaženog Ivana Merza koje se samo na taj dan izlažu na javno štovanje. Također su mogli pohoditi i spomen-kapelicu Bl. Ivana Merza koja se nalazi unutar katedrale.
Tijekom misnog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević. Ceremonijama je ravnao biskupski ceremonijar vlč. Ante Vidović.
Nakon misnog slavlja svim vjernicima podijeljena je prigodna brošura u kojoj se pored misli Ivana Merza nalazi i propovijed pape Ivana Pavla II. izrečena prije deset godina na misi beatifikacije. Nakon misnog slavlja Biskupski ordinarijat pripremio je ručak za sve svećenike i članove župnih pastoralnih vijeća biskupije.