Banja Luka: U KATEDRALI PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Blagdan bl. Ivana Merza, prvoga blaženika vjernika laika iz hrvatskog naroda s područja Bosne i Hercegovine, proslavljen je 10. svibnja nedjeljnim misnim slavljem u banjolučkoj katedrali. Koncelebrirano misno slavlje je predslavio domaći biskup Franjo Komarica, a propovijedao je pomoćni biskup Marko Semren. U koncelebraciji s biskupima su bili: preč. Pero Ivan Grgić, rektor katedrale, preč. Jerko Klinc te vlč. Zlatko Matić, biskupov tajnik. Među nazočnim vjernicima bio je i veći broj redovnica. Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević. Misno slavlje je bilo i medijski popraćeno od servisa radiotelevizije BHRT.Misa Banja Luka za Mercevo-2

Na početku mise biskup Komarica je pozvao sve da “zagovoru bl. Ivana Merza preporuče duhovne i tjelesne potrebe vjernika laika, a osobito naših mladih”. Potaknuo je vjernike da što češće dolaze “pred relikvije u kapelicu Bl. Ivana Merza u katedrali, gdje su već mnogi doživjeli uslišanja u svojim molitvama”.

U propovijedi biskup Semren govorio je o blaženom Ivanu Merzu, naglasivši da ga je “liturgija Crkve oblikovala u njegovu duhovnom životu”. Život i djelo bl. Ivana Merza (1896. – 1928.), Banjolučanina, bili su živa i svjedočka proslava Boga. On je u svome vremenu bio Božji svjedok, Kristov vjernik svjetovnjak, pravi apostol i stoga je duhovni velikan, istaknuo je biskup Semren. Merz je bio prožet sviješću da slaveći sveto bogoslužje stojimo pred prijestoljem Svevišnjega, da se nad nama Nebo otvara, da nas anđeli i sveci okružuju. Stoga je s pravom nazvan promicatelj, pionir liturgijske obnove u Hrvatskoj. Za svoju doktorsku radnju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odabrao je liturgiju s naslovom: L’influenca de la liturgie sur les ecrivains francais – Utjecaj liturgije na francuske pisce od Chateaubrinda do naših dana. Obradio je 25 pisaca a k tome još spomenuo drugih 39, što je impozantan broj od 64 pisaca. Između Merčevih obrađenih pisca spominjemo sada samo Paula Claudela.

Na Merčevu liturgijsku, poglavito euharistijsku duhovnost i pobožnost, stavio je zlatni pečat papa Benedikt XVI. koji u svojoj apostolskoj pobudnici Sakrament ljubavi među onim svecima kojima je sakrament Euharistije uvijek bio središte njihove svetosti, spominje i našega Hrvata Ivana Merza. To je najveće priznanje našemu blaženiku i svima hrvatskim katoličkim vjernicima, štovateljima presvete Euharistije i ljubiteljima liturgije. Imamo učitelja učimo od njega i neka nam uvijek bude izazov za bolji i uspješniji život, pozvao je biskup Semren. U povodu Majčina dana koji se slavio istoga dana osvrnuo se i na dragocjenu ulogu koju majka ima u jednom narodu, društvu i općenito u čovječanstvu, te pozvao na zahvalnost svim majkama.

Pred kraj mise ispred relikvijara bl. Ivana Merza biskup Komarica izmolio je zajedno sa suslaviteljima prigodne molitve i litanije bl. Merzu, te molitvu za blagoslovljeni pohod pape Franje u Sarajevo. Po završetku mise biskupi, svećenici i okupljeni vjernici častili su relikvije bl. Ivana Merza.

Misa Banja Luka za Mercevo-3