BICIKLIJADOM ZAPOČELA KRUNICA BL. IVANA MERZA U ZAGREBU

Crkva sv. Barbare je drvena crkva ili kako je mještani nazivaju "turopoljska ljepotica"; ona je bila cilj dvjestotinjak biciklista koji subiciklijada-4.jpg iz dvaju pravaca – zagrebačkog i velikogoričkog – uz molitvu i pjesmu pod geslom "Obitelj na biciklu – zajedno s Papom, zajedno u Kristu" krenuli na biciklijadu te se i na taj način uključili u pripreme za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i Nacionalni obiteljski dan. Žute i bijele majice koje su biciklisti dobili na početku biciklijade označavale su boje vatikanske zastave, a fotografija mladoga svećenika Karola WojtyÂłe uz bicikl jasno je davala do znanja koliko je novi blaženik volio šport i "zdrav duh u zdravom tijelu". Žute su majice bile označene i brojevima 104 apostolska putovanja Ivana Pavla II. te je svaki sudionik s jednim od tih brojeva ujedno i molitveno bio povezan s državama koje je papa pohodio tijekom svojeg pontifikata.
biciklijada-3.jpgOkupljene zagrebačke bicikliste na Hipodromu pozdravio je i blagoslovio fra Darko Tepert, koji je s biciklistima nastavio vožnju i bio duhovni asistent cjelokupnoga zbivanja. Ideja je bila povezati Hipodrom, gdje je održan prvi susret pape Ivana Pavla II. s Hrvatima 1994. godine, sa zračnom lukom Pleso, na koju je papa Ivan Pavao II. sletio tijekom svoja prva dva pohoda Hrvatskoj. Obilazeći crkve i kapele tijekom biciklijade koja je trajala oko šest sati sudionici su se uz prigodne citate iz papinih homilija i gesla susreta, prisjećali svih pet velikih susreta bl. Ivana Pavla II. s Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: 1994, 1998, 2003. te 1997. i 2003.
Nakon polaska, u pratnji policajaca motorista, prva je točka bila kapela Svetih anđela i sv. Josipa Radnika na Bundeku. Prošavši novozagrebačke župe Utrine, Travno i Dugave zaustavili su se kod drvene župne crkvi sv. Marka u Jakuševcu, gdje ih je pozdravio župnik Josip Kidjemet. Nakon molitve i kratkog razmišljanja o obitelji koju je predvodio direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, biciklisti su nastavili put prema crkvi sv. Benedikta u Mičevcu, gdje su nakon molitve svi zdušno zapjevali omiljenu pjesmu bl. Ivana Pavla II. "Zdravo Djevo", koju je i sam papa pjevao 1998. godine s mladima u Solinu. biciklijada-5.jpg
Po veoma lijepom sunčanom vremenu, vožnja posljednje etape od Mičevca do Velike Mlake bila je pravi užitak, kako za odrasle tako i za djecu. Velikogoričku skupinu, koja je krenula od pitoreskne kapele Ranjenog Isusa na Plesu, dopratio je na odredište njihov gradonačelnik Dražen Barišić. Nakon pozdravnih riječi župnike župe sv. Barbare u Velikoj Mlaki Anđelka Kufrina, misno slavlje u dvorištu crkve predvodio je dr. Božidar Nagy, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Ivana Merza, koji se u propovijedi osvrnuo na pet glavnih osobina bl. Merza, kojeg je blaženim proglasio Ivan Pavao II. u blaženikovom rodnom gradu Banja Luci. Budući da je i biciklijada zamišljena kao prvi korak u sklopu svibanjske manifestacije Merčeva Krunica, dr. Nagy je pozvao sve nazočne i na daljnja i dublja upoznavanja života tog mladog hrvatskog intelektualca sveta života.
biciklijada-7.jpgNakon mise, glazbeni i zabavni program, u kojem je nastupio glazbeni sastav "Tobija" iz Sigeta, vodila je Tanja Popec, spretno povezavši brojne lijepe trenutke povezanosti bl. Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. s Hrvatskom. Izrečena su i svjedočanstva s beatifikacije bl. Ivana Pavla II. u Rimu, a najbolji u kvizu osvojili su prigodne nagrade.
Medijski pokrovitelji bili su Postulatura bl. Ivana Merza, Glas Koncila i Mali koncil-Mak, a organizatoru – udruzi "Kristov stol – Europska misijska inicijativa", koja je ishodila sve potrebna dopuštenja gradskih vlasti grada Zagreba i Velike Gorice – pomogli su volonteri i dobročinitelji u ostvarenju ovoga svake pohvale vrijednog pothvata.