Bl. Ivan Merz na kampu u Šarengradu

Pod nazivom „Put k Suncu“ održan je “jubilarni” 20. kamp za djevojčice u Šarengradu od 22. do 26. srpnja 2015. u organizaciji zajednice Totus Tuus. Sudjelovale su 34 djevojčice iz različitih krajeva kontinentalne Lijepe Naše. Razmišljale smo o dvoje hrvatskih velikana laika koji su svojim životom zadužili hrvatsku mladež – o blaženom Ivanu Merzu i službenici Božjoj Marici Stanković.
Slijedeći tragove Ivana i Marice kroz zapise koje su ostavili za sobom, nismo samo učile o njihovom djelovanju u vremenu u kojem su živjeli, već smo i slušale njihovu poruku za nas danas. Ono što je zanimalo hrvatsku katoličku mladež okupljenu u Hrvatski orlovski savez prije 90-tak godina, orlove i orlice, kojima su Ivan i Marica bili na čelu, aktualno je i zanimljivo i generacijama mladih današnjice tako da smo sa zanimanjem slušale što nam oni govore o modi, oblačenju, glazbi, plesu, šminkanju.DSC08112 Ove naizgled nevažne stvari, orlice su nazivale apostolatom mode. Bio je to jednostavan način kako svjedočiti Krista u svojoj svakodnevici. Geslo orlovstva bilo je “Žrtva – Euharistija- Apostolat”, tri riječi za koje je Marica rekla da su ispunile živote tisuća mladih. Živeći ih, u Ivanu Merzu rasplamsao se plamen za visinama, Krist je postao središte, a pričest izvor njegova života. Željele smo ga nasljedovati i zato je središte našega dana bilo slavljenje Euharistije za koju smo se svakodnevno pripremale molitvom i slavljenjem, a srca smo očistile u sakramentu ispovijedi.
Dan smo započinjale kratkom tjelovježbom, potaknute Ivanovom odlukom da će svaki dan barem 10-tak minuta posvetiti tjelovježbi. Vruća ljetna popodneva rashladile smo finim lubenicama i vodenim balonima. Nije nedostajalo ni igre, pjesme i plesa. Naučile smo pjevati pjesmu “Plamen za visinama”, inspiriranu Merzom, a rasplesale smo se na “Božjem plesnom podiju” koreografijom koju smo osmislile. Posjetile smo zajednicu Cenacolo, saznale nešto više o samoj zajednici, čule poticajno svjedočanstvo i vidjele mnoge životinje koje momci iz zajednice uzgajaju.DSC08119 Dan sv. Jakova, 25. srpnja, je zavjetni dan u Šarengradu kada Šarengrađani obnavljaju svoj dugogodišnji zavjet sv. Jakovu koji ih zaštitio od nevremena, pa smo taj dan, zajedno sa mještanima prisustvovale molitvi na Trgu sv. Jakova. Kao što je Ivan Merz na kraju svakih duhovnih vježbi zapisivao svoje odluke za svakodnevicu, djevojčice su na kraju kampa zapisale svoje odluke koje su donijele potaknute Ivanovim i Maričinim svjedočanstvom. Za uspomenu na kamp izradile su magnetiće sa mislima Ivana i Marice koje su ponijele svojim kućama.
Zadnja večer ostat će nam u posebnom sjećanju, proslavile smo ju uz finu večeru i kolače s našim kamp maturanticama, djevojčicama kojima je ovo bio posljednji kamp, a nakon toga zabavile se uz program “Šarengrad traži Orlice”.

DSC08144

Djevojčice su danima pripremale svoje točke za ovu večer kojima su nam pokazale kako se iskreno radovati i čedno zabaviti. Svojim pjesmama i skečevima pokazale su talente koje im je Bog dao i osmislile zabavni program na koji bi Ivan i Marica bili ponosni. Kao gosti iznenađenja, svoju točku izveli su i Ivan Merz i Marica Stanković! Hvala fra Josipu na ljubavi s kojom nas je primio i dopustio da župna kuća postane naš dom na nekoliko dana, svim Šarengrađanima i dobročiniteljima koji su omogućili da nam ništa ne nedostaje.
Zahvalne Ivanu Merzu i Marici Stanković što su i nama pokazali put k Suncu, želimo ga i mi pokazati našim životima svima koje ćemo susretati. Pomozite nam molitvom!

 

Ana Kraljić i Snježana Mijošević

DSC08168      DSC08176  DSC08191

DSC08206    DSC08099

DSC08100   DSC08108

DSC08121