BL. IVAN MERZ – UZOR SJEMENIŠTARCU

Sjemeništarac sam i pohađam prvi razred klasične gimnazije; to je ujedno i prvi stupanj odgoja budućih svećenika. Vrijeme je to kada mladić kroz sjemenišne obaveze i dužnosti razvija svoj duhovni poziv. Poziv je dar Božji koji se razvija molitvom, a bez molitve poziv se gubi i nestaje. Kroz razvoj duhovnog poziva poželjno je uzeti neke duhovne velikane za uzor u kršćanskom životu. Jedan od mojih uzora je ponizni hrvatski blaženik Ivan Merz.
Moji planovi za budućnost temelje se na želji da jednoga dana postanem fratar, svećenik. Svakoga dana molim se na tu nakanu Bogu i svojim zaštitnicima sv. Franji Asiškom, bl. Alojziju Stepincu i na poseban način bl. Ivanu Merzu koji mi posebno pomaže u školi i u nastojanju da živim po kršćanskom moralu. Primjer bl. Merza potiče me prema visinama i svetosti života. Često čitam spise bl. Merza koji mi pomažu u životu i po njima nastojim svoj život učiniti svetijim. Njegovi spisi pokazuju mi veličinu Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Kada se molim pojedinom blaženiku ili svecu uvijek imam poseban osjećaj, ali kada se molim bl. Ivanu Merzu moj duh osjeća njegovu blizinu; posebno me privlači njegova jednostavnost i poniznost što je posjedovao i sv. Franjo.  Sv. Franjo ipak ostaje zaogrnut plaštem mističnosti, dok je bl. Ivan Merz primjer kako se jednostavan vjernik laik može suobličiti s Kristom. Često znam reći da je bl. Ivan Merz moj sv. Franjo bez habita, ali sa čvorovima na pojasu, jer je posjedovao tri kreposti: poslušnost Katoličkoj Crkvi, siromaštvo i zavjet čistoće;  još ga nazivaju stupom Crkve kako je papa Inocent III. također nazvao i sv. Franju.
Mogu posvjedočiti da je bl. Merz u mojoj obitelji uz ostale hrvatske svece i blaženike kojima smo se molili, učinio čudo ozdravljenja jedne ženske osobe koja je imala rak pluća. Liječnici u KBC-u Split rekli su joj da će živjeti najduže tri mjeseca, ali ona je i danas s nama iako je od tog liječničkog predviđanja prošlo oko osamnaest mjeseci.
Bl. Ivanu posebno se molim za svoje vršnjake koji su često puta zavedeni krivim idealima; želja mi je da svi mladi upoznaju lik i djelo bl. Merza, te da se jednoga dana sva hrvatska mladež nađe u Nebeskoj Domivini i da zahvali blaženom Merzu na zagovoru i pomoći na Zemlji ovim  riječima: “Hvala ti orle Kristov što si nam pokazao put k Suncu!”

Toni K.