Bl. Merz u programu “Hrvatske šetnje Parizom”

Nakon prve vrlo uspjele Hrvatske šetnje Parizom (16. lipnja o.g.) hrvatska turistička agencija Baština iz Pariza ponovno je organizirala 19. listopada sličnu šetnju pariškim ulicama u kojoj su sudionici posjetili mjesta i spomenike vezane za hrvatsku povijest i kulturu te upoznali imena poznatih Hrvata koji su u francuskoj prijestolnici živjeli, djelovali i ostavili nadasve vrijedne tragove. Ovaj puta skupina je bila sastavljena isključivo od  službenika turističkog ureda 93. arondismana. Oni su pokazali veliko zanimanje za Hrvatsku koja je odnedavno članica EU, a njima je nedovoljno poznata.

Kao i prvi put, obilazak je započeo  s bl. Ivanom Merzom u ulici Mayet br. 1, ispred kuće gdje je bl. Ivan stanovao za vrijeme svog boravka (1920. – 1922.) u Francuskoj. Direktor agencije g. Stefan Buljat  ukratko je predstavio život i djelo hrvatskog blaženika, a vicepostulatorica Merzove kauze gđa Ivanka Jardin odgovarala je na pitanja koja su nazočni postavljali i darovala im prikladnu brošuru u kojoj se nalaze iscrpni podaci o Ivanu Merzu.

Prema utvrđenom planu nastavilo se posjetom ostalih mjesta : spomen-ploča hrvatskim vojnicima u Domu Invalida, muzej Rodin gdje su donedavno bila izložena djela Ivana Meštrovića, spomen-ploča na kući u kojoj je živio Rudjer Bošković, izložba fotografa Franka Horvata, galerija slikara Andreja Filipovića i na kraju obala Sene gdje su nazočni slušali na hrvatskom i francuskom jeziku stihove književnika Antuna Gustava Matoša te Radovana Ivšića i još jednom se prisjetili književnika Merza čija disertacija o utjecaju liturgije na francuske pisce u posljednje vrijeme sve više pobuđuje zanimanje u francuskoj javnosti. Na slici karte označena je trasa šetnje s posjetima mjesta povezanih s Hrvatima koji su ondje boravili.

Tu je i natpis agencije Baština pisan na glagoljici koju ista agencija posebno promiče.

Impression

prof.  Ivanka Jardin, Pariz