BLAGOSLOV NOVOGA RELIKVIJARA BL. I. MERZA U DUBROVAČKOJ KATEDRALI

Prigodom ovogodišnje proslave blagdana bl. Ivana Merza 10. svibnja u dubrovačkoj katedrali, biskup Mate Uzinić blagoslovio je novi, umjetnički izrađen relikvijar za relikvije bl. Ivana Merza koje se već od prije nekoliko godina nalaze u katedrali. Relikvijar će od sada biti pridružen ostalim relikvijarima koji se čuvaju u dubrovačkoj katedrali a iznose se na čašćenje vjernicima za blagdane njihovih svetaca ili za koje važnije prigode. Na blagoslovu relikvijara u dubrovačkoj katedrali, čije smo slike umetnuli u tekst ove vijesti, bio je i sam umjetnik, akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji ga je izradio. Evo što kaže umjetnik o izradi relikvijara i njegovoj simbolici:

Tomislav Kršnjavi,  akademski kipar, govori u dubrovačkoj katedrali prigodom blagoslova
novoga relikvijara koji je izradio.

   „U duhovnosti bl. Ivana Merza liturgija je imala povlašteno i najintimnije mjesto. Njegov liturgijski život kojim je prisno proživljavao Kristov život omogućio je da nam izrazi divne misli o toj projekciji Neba na zemlju, kako je sam znao reći. Ta me njegova misao o liturgiji i važnosti liturgije u životu svakog vjernika posebno nadahnula i bila vodiljom u izradi idejne skice za njegov relikvijar za zbirku moćnika dubrovačke katedrale. Pokušao sam oblikujući slojeve sadržaja liturgije, te veličanstvene teme, izraziti u relikvijaru bl. Ivana Merza upravo odnos te projekcije. Tako sam na prednjoj strani relikvijara oblikovanog u mirnom geometrijskom obliku kvadrata zamislio u stakleno središte postaviti samu relikviju bl. Merza, koja bi tako bila naglašena i jasno vidljiva.

Biskup Mate Uzinić blagoslivlja relikvijar.

Naglašenost relikvije u rasporedu geometijskog polja pojačava se križem koji se od nje razvija na sve četiri strane u rasteru kvadratnih polja našeg hrvatskog grba. Nad križem osmislio sam maleni reljef s prizorom bl. Merza u molitvi i razmatranju, pogleda usmjerenog prema Presvetom oltarskom sakramentu. U kvadratnim poljima oko križa oblikovao sam dvanaest stupova koji simboliziraju dvanaest apostola crkve, koje je svojim laičkim apostolatom bl. Merz naslijedovao svojim predanim življenjem Bogu.

Biskup Mate Uzinić na kraju sv. mise izražava čašćenje relikvijama bl. Ivana Merza
u novom relikvijaru.

Drago kamenje, prozirno te plavih i jantarnih boja izmjenjuje svoje položaje u rasporedu cjeline, ostvarujući svečano i mirno ozračje, gusto i bogato svojim izmjenama veličine i položaja. Stražnju sam stranu relikvijara zamislio kako simboličnu sliku Neba. Sjajna i čista ploha postavljena je nosiocem za dvanaest istovrsnih plavih kristala koji svojim različitim veličinama i nesimetričnim rasporedom u kvadratu izražavaju nebeske zvijezde koje je bl. Merz tako volio s udivljenjem gledati do dugo u noć. Veliki jantarni kamen i bijeli oniks, izražavaju na nebeskom svodu sliku sunca i mjeseca te utpotpunjavaju naše nebo dana i noći. Udivljen pred svim stvorenim bl. Merz je hvalio Boga Oca, Stvoritelja neba i zemlje i nadahnut umjetnošću koja živi i poziva na svetost proglasio upravo liturgiju potpunim ostvarenjem umjetničkih ideala, jer prikazuje život Kristov koji je centar povijesti. Duh sveti koji nadahnjuje liturgiju, nadahnjivao je i život našeg blaženog Ivana Merza. Zbog trajnog nastanjivanja Gospodina u Ivanovom srcu danas ga zovemo blaženim, a nadamo se i molimo da ćemo ga uskoro zazivati i svetim.  Tehnički je relikvijar izrađen u zlatarskoj radionici „Rodić“ iz Zagreba, s kojom sam već ranije izveo za dubrovačku katedralu i relikvijar bl.Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Mandića. Izradu ovoga relikvijara bl. Ivana Merza materijalno je pomogao dubrovčanin gosp. Anđelko Ćorak.“                      Tomislav Kršnjavi,  akademski kipar

Dubrovački vjernici iskazuju  čašćenje relikvijama bl. Ivana Merza na kraju sv. mise.
Relikvijar drži katedralni župnik don Stanko Lasić.