Blidinje-Hercegovina: OTVOREN PLANINARSKI DOM POD ZAŠTITOM BL. IVANA MERZA

Mjesto: ‘Blidinje’. Pjesma: ‘Inati se Slavonijo’. Dom: ‘Blaženi Ivan Merz’. U okviru tih nekoliko riječi, naizgled nepovezanih iblidinje-4.jpg nelogičnih krije se konačno realizirani višedesetljetni san članova obitelji Mikulić, podrijetlom iz Drinovaca kod Gruda, da konačno ponovno imaju trajni oslonac u hercegovačkim korijenima nakon što su prije više od pola stoljeća napustili svoje obiteljsko ognjište i započeli novi život u Slavoniji i širom Hrvatske. Kada smo stigli ispred novoga objekta iz unutrašnjosti je dopirala glazba tamburaša  iz Donjih Andrijevaca koji su izvodili slavonske, dalmatinske i hercegovačke skladbe. Zvuke ‘Inati se Slavonijo’ i ‘Kamen, krš i maslina’ posebno su emotivno proživjeli okupljeni uzvanici.
Objekt je vlasništvo Marinka Mikulića, vlasnika Papirne industrije Pan-papir, koji je s posebnim emocijama progovorio o tome što ga je motiviralo da se ponovno poveže s Hercegovinom otkuda su njegovi korijeni.“Nas šestero braće i tri sestre stalno smo imali želju da nas nešto dodatno vezuje za Hercegovinu kako bismo bili bliže radnoj grudi. To je san dug više desetljeća koji se sada napokon ostvaruje”, kaže vlasnik vrlo uspješne hrvatske tvrtke.
Sportsko rekreacijski centar služit će za okupljanje više od 1.200 djelatnika Pan-papir za odmor, organiziranje stručnih savjetovanja te za promišljanje i ustrojavanje poslovne politike ove velike tvrtke.
blidinje-6.jpgA zašto Ivan Merz, bilo je jedno od pitanja na koje nam je još uvijek nedostajao odgovor. Mikulić, koji je i predsjednik Socijalne akademije u Hrvatskoj – nevladine, nestranačke i neprofitne udruge građana koja teži stvaranju socijalno i gospodarski uravnoteženoga društva, primjenom hijerarhije vrjednota i načela socijalnoga nauka Crkve, pojasnio je da kao laik posebnu inspiraciju crpi upravo iz života i djela ovoga hrvatskog Blaženika. “Kada sam išao na vjeronauk kao srednjoškolac u čakovu,“ pripovijeda M. Mikulić, „jedan svećenik došao nam je držati predavanje o Ivanu Merzu. U tome trenutku ja sam ga osjetio kao prisutnog i svetog čovjeka. Prvi sam put u životu imao takav osjećaj iako o Blaženiku do tada ništa nisam znao. Moje zanimanje za Merza posebno je poraslo kako se približavala njegova beatifikacija u čije pripreme sam bio veoma aktivno uključen“ ističe Mikulić.
Nakon svečanog blagoslova Doma i svih njegovih prostora postavljena je slika blaženog Ivana Merza na istaknuto mjesto u glavnoj prostoriji koja služi kao recepcija, dnevni boravak i restoran. O njegovom životu svima nazočnima govorio je potom postulator o. Božidar Nagy, i posebno je istaknuo pet temeljnih poruka koje se mogu iščitati iz njegova života;  a tih pet poruka je umjetnik Anto Mamuša izvrsno prikazao na službenoj slici koja je bila naslikana za beatifikaciju i čija je kopija sada postavljena u Domu.
O svečanosti otvorenja ovoga rekreativnog planinarskog Doma opširno je izvijestio Večernji list u svome izdanju za Bosnu i Hercegovinu od 7. veljače 2011. iz pera novinara Zorana Krešića.
 blidinje-2.jpg                                                                                                                                              blidinje-3.jpg                                                                                           

 

 

 

 

blidinje-7.jpgblidinje-5.jpg  

 

 

 

blidinje-8.jpg    

 

 

 

blidinje-9.jpg                                                                           blidinje-12-naslovnica.jpg                           blidinje-11-vecernji.jpg