Brusje – Hvar: PRVI TRG BL. IVANA MERZA

Prva obljetnica posvete obnovljene crkve sv. Jurja i novoga oltara u Brusju na Hvaru svečano je proslavljena 28. travnja 2015. Ova je obljetnica posebno obilježena proglašenjem imena trga ispred crkve, a koji će se od sada zvati „Trg bl. Ivana Merza“ za što je inicijativu dao sadašnji župnik don Jure Martinić.

Trg. bl.I.Merza

Zalaganjem istoga župnika osim proglašenja imena trga, koji je obilježen postavljanjem ploče s natpisom imena trga, otkrivena je i blagoslovljena još jedna ploča na vanjskom bočnom zidu crkve u spomen bl. Merza koji je pohodio Brusje i njegovu crkvu, te u Orlani – dvorani tadašnje Orlovske organizacije održao predavanje za mještane u rujnu mjesecu 1927. godine.

Ploca-Brusje-Hvar

Tekst ploče glasi:

BLAŽENI   IVAN MERZ (1896.-1928.)

Apostol hrvatske mladeži i veliki štovatelj sv. Euharistije, posjetio je ovu crkvu i u njoj se molio u mjesecu rujnu 1927.g. prigodom svoga pohoda Orlovskom društvu u Brusju za vrijeme zaslužnog župnika Don Jurja Dulčića. Blaženi Ivane moli za hrvatski narod i njegovu mladež!

Dok u pojedinim mjestima po Hrvatskoj već postoje ulice koje nose naziv po bl. Ivanu Merzu, ovo je prvi puta da je i jedan trg dobio ime po bl. Ivanu Merzu.

Crkva sv.Jurja Brusje Hvar-def. za tekst

Prošle godine hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk svečano je posvetio obnovljenu crkvu sv. Jurja i novi oltar u mjestu Brusju na otoku Hvaru.

Crkva sv.Jurja Brusje-unutrasnjost

Tom je prigodom proglasio da će ova crkva od sada biti i mjesto posebnog čašćenja bl. Ivana Merza jer su u novi oltar ugrađene njegove relikvije. Ova župa osim toga bit će i mjesto odakle će se dalje širiti štovanje bl. Ivana po Hvaru. U tu svrhu nabavljen je i veliki kip bl. Ivana koji je postavljen u crkvi.