Brusje-Hvar: RELIKVIJE I KIP BL. IVANA MERZA U CRKVI SV. JURJA

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk posvetio je 28. travnja u Brusju na otoku Hvaru župnu crkvu sv. Jurja i novi oltar koji je izradio magistar kiparstva iz Supetra na Braču Đani Martinić. U novi oltar ugrađene su relikvije bl. Ivana Merza a u crkvu je postavljen i kip Blaženika na javno čašćenje i štovanje. Kip je smješten na desnom pokrajnom oltaru.

Hvar-7

U euharistijskom slavlju sudjelovalo je mnoštvo vjernika te veći broj svećenika i bogoslova. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pučki pjevači kojima su se pridružili i pjevači iz drugih hvarskih župa. Uime župljana župe Brusje biskupa Štambuka, svećenike i goste pozdravio je mladi župljanin Jurica Hraste. Izrazio je nadu da će “sveti čin posvete” pridonijeti rastu mjesnog zajedništva i duhovne obnove župe; da će blagoslov posvete prožeti bruške obitelji, stare i bolesne, mlade i djecu. Biskupu Štambuku poželio je sretan i blagoslovljen srebreni jubilej, 25. obljetnicu biskupske službe.

Hvar-6

Biskup Štambuk u propovijedi je, citirajući psalmistu, rekao: “I vrabac i lastavica imaju gnijezdo gdje stavljaju svoje mlade. A ja, ja imam oltare Tvoje, Gospodine Bože nad vojskama. Evo, danas posvećujemo ovo sveto gnijezdo u koje će stanovnici ovog mjesta dolaziti kao pilići pod krila majke svoje da imaju duhovnu sigurnost, da imaju gnijezdo svoje kod Boga uz ovaj oltar što ga danas posvećujemo. To je jaki, kameni, uobičajeno rečeno fiksni, čvrsto postavljeni oltar u koji ćemo položiti moći, relikviju našega hrvatskog blaženika Ivana Merza i Povelju o posveti crkve i oltara. Stoga očekujem da će ova župa u budućnosti, uz svoje svete koje ima, posebno častiti blaženog Ivana Merza.

Hvar-8

Oltar ćemo pomazati uljem svete krizme koje je posvećeno na Uskrsnu srijedu u Hvaru. Kad se pristupa tom oltaru preporuka je i liturgijski je predviđeno da ga se poljubi. Jer on nam predstavlja Krista i njegovu čvrstinu. Dolaziti tom oltaru znači dolaziti Kristu. Dolazeći i odlazeći od tog oltara svećenik – misnik ljubi taj oltar uime svih nazočnih i u svoje osobno ime. A ova časna starica, župna crkva Sv. Jurja mučenika, bila je tako dugo godina samo blagoslovljena. Sada će biti i posvećena, a to znači na posebni način darovani prostor najprije i samo Bogu, da bi on u njoj najprije bio poslužen. Ovaj sveti Božji hram trebao bi biti naše sveučilište, jedna velika učionica gdje dolazimo učiti ono što nas Krist uči. Ako tako prihvatimo ovaj sveti prostor, tada oni koji u njega dolaze postaju novi ljudi, ili bi barem trebali postati novi ljudi koji se sviđaju i Bogu i čovjeku. “Brušani, jeste li spremni da ovo bude vaša učionica, veleučionica? Jeste li spremni biti đaci Isusa Krista, Majke Božje i sv. Jurja?” upitao je biskup Štambuk.
Nakon Vjerovanja slijedio je pjevani zaziv nebeske crkve, litanija Svih svetih.

Hvar-10

Potom je biskup Štambuk u oltar položio moći blaženoga Ivana Merza te uljem pomazao oltar i kamene križeve na zidu crkve. Zanimljiv je bio posebni obred kađenje oltara i crkve te paljenje šest svijeća na oltaru, što je sve učinio biskup Štambuk, a smisao svih događanja posvete tumačio je župnik Komiže na otoku Visu don Ivica Huljev. Povelju o posvećenju oltara i crkve pročitao je generalni vikar don Stanko Jerčić, a spomenploču o posveti na zidu crkve otkrio je hvarski dekan don Emil Pavišić. Na kraju misnog slavlja kroz Brusje je prošla procesija s moćnikom sv. Jurja kojim je biskup Štambuk u središtu mjesta blagoslovio mjesto i sudionike slavlja. Nakon procesije, na ulazu u crkvu, biskup je čestitao Brušanima i njihovom mladom župniku don Juri Martiniću za sve ono što se ovog za Brusje i Brušane povijesnog dana i u svezi s ovim danom dogodilo i učinilo. Poželio je da sudionici slavlja na odlasku poljube posvećeni oltar, upozorivši da taj poljubac nikada ne smije biti Judin nego poljubac čovjeka koji voli svoga Boga, koji mu se moli i koji mu želi ostati vjeran. “Brušani, jeste li spremni ostati vjerni Bogu svome? Vaš poljubac posvećenog oltara neka bude odgovor na ovo pitanje”, rekao je biskup Štambuk i čestitao imendan svim imenjacima i imenjakinjama sv. Jurja te sudionike slavlja blagoslovio svečevim moćnikom.

Hvar-9