Dubranec: RELIKVIJE BL. I. MERZA U TUROPOLJSKOJ CRKVICI SV. ROKA

Na teritoriju župe Dubranec na Cvetković-Brdu, blizu Pokupskog, u Sisačkoj biskupiji, nalazi se crkvica sv. Roka sva izgrađena od drveta kao i mnoge takve crkvice u Turopolju. Crkvica je posvećena sv. Roku a ove godine slavi 150 godina svoga postojanja. Za ovu prigodu crkvica je i uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture lijepo obnovljena izvana i iznutra.

Osim sv. Roka u crkvici se nalaze oltari sv. Fabijana i Sebastijana, te sv. Vida. Četiri puta godišnje o blagdanima ovih svetaca služi se u crkvici sv. misa za vjernike koji žive na tom području. Ovogodišnja proslava sv. Vida koja je održana u nedjelju 18. lipnja bila je posebno svečana jer se ovoj četvorici svetaca pridružio i peti, za sada još blaženik, Ivan Merz koji će se u buduće štovati u ovoj crkvici, a čija je slika ovom prigodom postavljena unutar crkvice. Postulatura Blaženika darovala je ovom prigodom ovoj župi relikvije bl. Ivana koje su svečano unesene na početku sv. misu u crkvicu i postavljene uz glavni oltar na trajno čašćenje.

Sv. misu predvodio je postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, p. Božidar Nagy u koncelebraciji sa župnikom vlč. Josipom Jerkovićem i vlč. Antom Rotimom. Župnik vlč. Jerković na početku sv. mise istaknuo je kako današnja proslava ima tri sadražaja: proslava sv. Vida, početak proslave 150. obljetnice postojanja ove crkvice te dolazak slike i relikvija bl. Ivana na Cvetković-Brdo u ovu župu. U svojoj propovijedi postulator o. Božidar, među ostalim, istaknuo je nekoliko zanimljivih činjenica o svecima koji se štuju u ovoj crkvici. Osim pape sv. Fabijana, sva ostala četvorica Božjih ugodnika bili su laici-svjetovnjaci i još k tome mladi, reklo bi se na početku svoga zrelog života!  Dvojica su bili mučenici, a dvojica ispovjedaoci.


Sv. Vid (290.-305.) imao je samo 15 godina kad je podnio mučeničku smrt na Siciliji gdje je živio.
Sv. Sebastijan (260.-288.), rimski vojnik imao je samo 28 godina kad je podnio mučeništvo u Rimu.
Sv. Rok (1350.-1380.) neumorni hodočasnik i dvorač bolesnika rodom iz Francuske imao je 30 godina kad je umro u Italiji (Voghera) gdje mu se nalazi i grob.
Bl. Ivan Merz (1896.-1928.), koji im se sada pridružio u ovoj crkvici na štovanje, bio je najstariji od njih, imao je svega 32 godine kad ga je Bog pozvao k sebi. Postulator je još naglasio kako je i bl. Ivan bio spreman postati mučenik i proliti svoju krv za obranu župne crkve u Stenjevcu.

U propovjedi je predvoditelj misnog slavlja još citirao nekoliko misli iz krasnog članka bl. Ivana „Hrvatske crkve“ u kojemu potiče hrvatske vjernike da svoje crkve kao građevine volimo, za njih se brinemo, ukrašavamo ih i najvažnije da u njih dolazimo na molitvu i na sv. Euharistiju. Na kraju misnog slavlja vjernici su otpjevali himnu u čast bl. Ivana i potom su iskazali čašćenje njegovim relikvijama. Na sv. misi bila je prisutna i obitelj Todorić kao  predstavnici župe bl. Ivana Merza iz Zagreba-Špansko, a koja je za ovu prigodu posudila za misno slavlje svoju svečanu misnicu s umjetnički izvezenim likom Blaženika na prednjem dijelu misnice. Najmlađi član ove obitelji, Luka Todorić, ovogodišnji prvopričesnik, pobožno je ministrirao kod sv. mise i predvodio je procesiju s relikvijama bl. Ivana, noseći veoma stari hodočasnički križ koji se čuva kao posebna vrijednost u ovoj kapelici na Cvetković-Brdu u župi  Dubranec.  Šesnaest-godišnji sjemeništarac iz ove župe, Marko Cvetković, koji je rodom upravo sa Cvetković-Brda, već pet godina se brine za ovu crkvicu u ovom njihovom malom mjestu i bio je ove godine glavni organizator proslave i liturgijski ceremonijar ove svečanosti. Markova obitelj, koja stanuje u blizini crkvice, počastila je nakon sv. mise svečanim ručkom sve goste koji su došli izvana na ovo slavlje.