Dubrovnik: PROSLAVA BLAGDANA BL. IVANA MERZA

Svečano koncelebrirano misno slavlje na spomendan bl. Ivana Merza 10. svibnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Tijekom misnog slavlja bio je izložen i novi moćnik posvećen bl. Merzu.

Ljudski život nije uživanje, nego žrtva
Propovijed je biskup Uzinić počeo pričom o orlu rođenom u kokošjem gnijezdu, koji se ponašao kao kokoši, ali kojeg je ipak vuklo nešto prema orlovima i visinama. Dodao je i kako se ovaj dan slavi čovjeka koji se „kao i svi mi rodio u ‘kokošjem gnijezdu’, koji je odgojen u liberalnoj sredini sa ovozemaljskim vrijednostima, ali i koji je nakon trpljenja i sudjelovanja u I. svjetskom ratu, kao vojnik, uzdigao se prema visinama kako u znanstvenom tako i vjerskom smislu”. Posebno se to osjeti u njegovom pismu majci u kojem kaže „katolička vjera je moje životno zvanje”. Biskup je objasnio što se bl. Merzu tada dogodilo kroz Isusove riječi iz evanđelja, a koje govori o odnosu Isusa s Ocem i njegovom razlogu dolaska među nas: „Ja nisam došao suditi svijetu, nego svijet spasiti”. Dodao je i kako je Isus uz to od samih početaka Crkve birao ljude da u snazi Duha Svetoga nastave činiti njegovo poslanje, te da je jedan od njih bio i bl. Ivan Merz.


Biskup Uzinić ispričao je i kako je Merz kada se vratio 1922. godine u Zagreb najprije samog sebe potpuno posvetio Kristu, a nakon toga uz svoje profesionalne obveze svoje vrijeme posvetio hrvatskoj katoličkoj mladeži u organizaciji Hrvatski orlovski savez, kojoj je dao geslo „Žrtva – Euharistija – Apostolat”. Biskup je s vjernicima podijelio i jednu od njegovih misli „ljudski život nije uživanje, nego žrtva”, te upozorio kako danas u ovom našem vremenu, pa i gradu, zaboravljamo da je život više od onoga „da je meni dobro”. Istaknuo je i kako je euharistija bila središnja točka duhovnosti bl. Ivana Merza, te da u to vrijeme nije bilo uobičajeno da se netko svaki dan pričešćuje, a što je on radio, gajeći osobitu pobožnost prema euharistijskoj Kristovoj prisutnosti, ali i iz nje crpio snagu za svoj apostolat. „Kao takav, bio je čovjek koji je potpuno živio svoju povezanost s Kristom, ali koji se stavio potpuno na raspolaganje drugima da bi ih približio Kristu, oduševljavajući i riječju i slovom. Promičući ljubav prema Crkvi i papi, predvodi liturgijsku obnovu u Hrvatskoj”, rekao je biskup.

Bio je stup Crkve u Hrvatskoj
Kao zanimljivu činjenicu istaknuo je da se bl. Ivana Merza u njegovo vrijeme smatralo stupom Crkve u Hrvatskoj, ne nekog biskupa i kardinala, premda je bio mladić laik, ali koji je provodio svet život u iskrenoj molitvi, samoodricanju, trpljenju i blizini s ljudima, osobito mladima. Dodao je i kako je to nešto što se nije dogodilo u nekim drugim vremenima Crkve, pa ni danas. Rekao je i kako je Merz namjeravao osnovati i svjetovni institut, zajednicu laika koji žive u svijetu polažući evanđeoske savjete (poslušnost, siromaštvo i čistoća) na način da se prema vani ne primijeti kako žive, ali da svijetu budu svjetlo i sol. Premda nije u tome uspio, njegovu ideju djelomično je ostvarila službenica Božja Marica Stanković koja je osnovala prvi svjetovni institut u Hrvatskoj „Suradnice Krista Kralja”. Biskup Uzinić je još dodao i kako su takvi instituti od Crkve odobreni tek od 1947. godine, ali i da danas u Hrvatskoj ne postoji niti jedan muški svjetovni institut.


O ostavštini bl. Ivana Merza biskup je rekao kako je iza sebe ostavio glas svetosti i obilne plodove u mladima koju su željeli nastaviti njegovo djelo, a koji su mu iz zahvalnosti za sve što im je pružio na vijencu koji su položili na grob napisali „Hvala ti orle Kristov što si nam pokazao put prema visinama”. Tim se riječima biskup ujedno vratio na priču s početka „dakle nije bio samo on onaj koji je uzletio nego je i druge, one u kokošinjcu, usmjerio i pokazao im mogućnost da se dosegne sunce u kršćanskoj tradiciji. Mi za Isusa Krista kažemo da je sunce”.

Uzdignimo se i mi prema visinama
Citiravši riječi pape Ivana Pavla II. „njega vam dajem kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer svjetovnjacima. Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas”, koji je u Banjoj Luci proglasio Ivana Merza blaženim 2. lipnja 2003. godine, biskup Uzinić poručio je kako „i mi u našem vremenu trebamo poput bl. Merza uzletjeti prema visinama, te da u otvorenosti prema Kristu i Duhu Svetomu otkrijemo svoje poslanje u ovom svijetu i društvu”.
Uz dubrovačkog biskupa na kraju misnog slavlja riječi zahvale autoru moćnika akademskom kiparu Tomislavu Kršnjaviju i svima onima koji su pridonijeli za ostvarenje tog umjetničkog djela, uputio je katedralni župnik don Stanko Lasić koji je ujedno istaknuo kako je Tomislav Kršnjavi autor još dvaju moćnika bl. Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Bogdana Mandića te nove ispovjedaonice.


Okupljenima se obratio i autor moćnika Kršnjavi koji je zahvalio na iskazanom povjerenju te rekao kako je upravo euharistija, koja je bila za bl. Ivana Merza toliko važna, bila nit vodilja za ostvarenje moćnika. „Pokušao sam svu jezgrovitost koje samo bogoslužje ima izraziti kroz elemente na relikvijaru”, rekao je Kršnjavi. Objasnio je i kako prednja strana relikvijara u obliku kvadrata ima stakleno središte u kojem se nalazi relikvija bl. Ivana Merza, te da se na prednjem dijelu također nalazi križ ponad kojeg je i maleni reljef s prizorom bl. Merza u molitvi i razmatranju. U kvadratnim poljima, koja simboliziraju hrvatski grb, oblikovano je 12 stupova koji simboliziraju dvanaest apostola Crkve. Stražnja strana relikvijara zamišljena je kao simbolična slika Neba. U podnožju relikvijara stoji natpis „O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka”.
Nakon predstavljanja moćnika brojni vjernici mogli su iskazati štovanje moćima ovog blaženika. Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor koji je predvodio Marko Šilje. (IKA)