Dubrovnik: TRODNEVNICA PRIPRAVE ZA BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Na Nedjelju Dobrog pastira i 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 7. svibnja u svim crkvama i župama molilo se za duhovna zvanja. Misno slavlje u dubrovačkoj katedrali predvodio je isusovac o. Božidar Nagy, propovjednik trodnevne duhovne priprave ususret blagdanu bl. Ivana Merza koji će se ove godine u katedrali svečanije proslaviti.


U prvom dijelu propovijedi o. Nagy govorio je o molitvi za duhovna zvanja, a u drugom dijelu o bl. Ivanu Merzu. Govoreći o Dobrom Pastiru kazao je kako se taj simbol upotrebljava za Krista još od prvih kršćanskih vremena i može ga se naći u katakombama, prvim materijalnim spomenicima kršćanstva. Uz to je spomenuo i drugu evanđeosku sliku Krista kao otvorenih vrata kroz koja se dolazi Ocu, kojom je Krist naglasio svoje poslanje spasenja ljudskih duša i puninu milosnog života. Propovjednik je ispričao i dva primjera o tome kako je ustrajna molitva za duhovna zvanja donijela ploda u konkretnim osobama koje su postale svećenici odnosno biskupi, potičući tako vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja u Crkvi. Molitvu da Bog pošalje nove svećenike, redovnike i redovnice „koji će živjeti samo za njega i svjedočiti svijetu one nadnaravne stvarnosti i vrijednosti u koje smo pozvani ne samo vjerovati nego jednoga dana ući u ono što je Bog obećao onima koji vjeruju i po vjeri žive”, kazao je propovjednik.
Postulator kauze bl. Ivana Merza istaknuo je neke bitne stvari o blaženiku čija poznata rečenica je: „Katolička vjera je moje životno zvanje”. On nije bio svećenik nego vjernik laik koji je proživio kratak ovozemaljski život. Umro je u 32. godini života 10. svibnja 1928. godine. Bio je profesor na gimnaziji u Zagrebu, čime se izdržavao, a sve svoje slobodno vrijeme posvećivao je odgoju hrvatske katoličke mladeži i to je bio njegov poziv.


Katolički laik bl. Ivan Merz jedan dan je boravio i u posjetu Dubrovniku tijekom svog života a tom prigodom je bio i u katedrali. Sve to je poznato iz jedne razglednice koju je uputio s tog putovanja i koja je sačuvana.
Na njegov blagdan u katedrali će biti blagoslovljene njegove moći koje će se čuvati u katedralnoj riznici. Bl. Ivana Merza blaženim je proglasio sv. Ivan Pavao II., papa, iste godine kad i bl. Mariju Propetog Petković.
Predvoditelj misnog slavlja uputio je vjernike da na mrežnoj stranici http://ivanmerz.hr mogu više saznati o blaženiku, a tu se nalaze i njegova djela, šest svezaka svaki po pet stotina stranica, koja su dostupna svima za čitanje.
Liturgijsko pjevanje predvodio je katedrali zbor mladih pod vodstvom Željane Lučić.