Filipini: MONS. JULIEN KABORE,VATIKANSKI DIPLOMAT, PREDVODIO JE SLAVLJE SVIH SVETIH U CENTRU BL. IVANA MERZA

Vicepostulatura bl. Ivana Merza održala je i ove godine svoj godišnji Pista nang Kabanalan tj. Festival svetosti uz svetkovinu Svih svetih u gradu Marikina Cityu gdje se nalazi Centar bl. Ivana Merza. Svrha ovog jednomjesečnog slavlja je propovijedanje i promicanje svetosti među laicima. Festival se  sastoji od slavljenja svetih misa na svetkovinu Svih svetih (1. studenoga), zatim proslava tradicionalnog blagdana svetih relikvija 5. studenoga te posjeta slici Gospe od Čudotvorne medaljice 21. studenog.  Osim toga svake subote u studenom održava se i online sat Hagiografije tj. predavanja o životima svetaca.

Na blagdan Svih Svetih,  1. studenog 2021. u Centru bl. Ivana Merza u Marikina Cityu predslavio je sv. Misu mons. Julien Kaboré, savjetnik Apostolske nuncijature na Filipinima koji je nekoliko godina 2015. i 2016. boravio u Hrvatskoj i radio u Apostolskoj Nuncijaturi pa su mu lik i svetost bl. Ivana Merza veoma bliski jer ga je upoznao tijekom svoje službe u Zagrebu. Na sv. Misi koja je bila veoma posjećena sudjelovali su sjemeništarci i svećenici Marijanskih misionara Svetog Križa te dobročinitelji i pokrovitelji Festivala i mnogi vjernici. Ostali su se mogli pridružiti slavlju kroz gledanje prijenosa uživo.

Tijekom svoje homilije mons. Kaboré je istaknuo dva blaženstva – “Blago onima koji tuguju” i “Blago krotkima”. Rekao je da su ta blaženstva “sretno procvjetala u bl. Ivanu Merzu za njegova kratkog života”.

   

“U boli i žalosti rata bl. Ivan Merz rastao je u svetoj strpljivosti; u nevoljama i kušnjama rastao je u krotkosti. Doživio je Prvi svjetski rat sa svim njegovim strahotama, ali je ipak mogao zapisati u svoj dnevnik: “Bilo bi biti strašno ako ovaj rat ne bi imao nikakve duševne koristi za mene. Moram započeti novi preporođeni život u duhu novospoznatog katolicizma.’“ rekao je mons. Kaboré navodeći zapis iz Dnevnika bl. Ivana od 5. veljače 1918.  Spomenuo je također kako ga je  u Zagrebu nekoliko put pozivala udruga mladih, uglavnom studenata Sveučilišta u Zagrebu, koji su bili štovatelji bl. Ivana Merza. Parafrazirajući raniji citat bl. Ivana Merza, rekao je da bi “bilo strašno da ova pandemija za mene nema smisla”.”Smisao ovih vremena jest“ nastavio je dalje mons. Kabore „ da se prepustimo pročišćenju, da se učinimo boljim, jačim, blažim i svetijim ljudima. Nije loše željeti biti sveti. Zato budimo raspaljeni ovom svetom ambicijom, ovom svetom sanjom o blaženstvu i svetosti”, rekao je.

Također je podsjetio nazočne da svetost na koju nas Gospodin poziva raste kroz male geste, kroz naš svakodnevni život.

Citirajući primjer svetosti pape Franje u Gaudete et Exsultate, mons. Kaboré je rekao da je jednostavno izbjegavanje ogovaranja “vrlo mali korak prema svetosti, ali veliki korak dalje od grijeha i zlobe.”Potom je završio svoju homiliju pozvavši sve da “načine mali korak naprijed u svetosti”.Na kraju euharistijskog slavlja mons. Kaboré je pohvalio svečanost liturgijskog slavlja kroz prelijepo ruho koje je nosio za vrijeme sv. mise kao i latinske himne pjevane tijekom misnog slavlja.