Filipini: POSVETA KAPELICE BL. IVANA MERZA NA BLAGDAN SVIH SVETIH

Na Filipinima se  svake godine slavi Festival svetih od 1. do 5. studenoga. Svaki dan je ispunjen vjerskim sadržajima povezanima sa svjedočanstvima svetaca i njihova svetačkog života. Ove je godine na Filipinima tema festivala bila: “Mga Banal sa Kalangitan katulong sa kagalingan ng Sambayanan”, što u prijevodu na hrvatski jezik znači: „Sveci: Djelatni liječnici svijeta“. Tema festivala je odabrana zbog trenutne pandemije Covida-19. Tijekom Festivala upućivala se molitva Bogu, preko zagovora svetaca, posebice bl. Ivana Merza, za izlječenje svih onih koji su zaraženi i oboljeli od Covida-19.

   

Na sam blagdan Svih Svetih, 1. studenoga održana je svečanost blagoslova kapelice i relikvarija bl. Ivana Merza što je bio i središnji događaj ovogodišnjeg festivala. Unatoč lošim vremenskim prilikama, naime toga je dana Filipine pogodio vrlo snažan tajfun, volonteri i štovatelji bl. Ivana Merza se nisu dali pokolebati i svi su nazočili ovom povijesnom trenutku. Svetu misu je služio mons. Nolly C. Buco, pomoćni biskup biskupije Antipolo. Obred je uključivao blagoslov oltara u koji su ugrađene relikvije dvanaestorice apostola. Time se željelo ukazati na apostolsku dimenziju bl. Ivana, apostola mladeži. Također, blagoslovljen je i tabernakul koji je izrađen 1951. godine u Kaliforniji.  Biskup Buco je govoreći homiliju istaknuo zalaganje i doprinose Zajednice štovatelja bl. Ivana Merza u ojačavanju vjere župljana Antipolske dijeceze. Biskup je o kapelici bl. Merza rekao kako je ona stalni podsjetnik na svetost i na naš konačni cilj, sjedinjenje s Trojedinim Bogom. Na kraju sv. mise posvete kapelice vicepostulator Dave dela Cruz pročitao je pozdravnu poruku postulatora p. Božidara Nagya u prigodi ove svečanosti.  Treba još naglasiti da je po narudžbi vicepostulature oltarnu sliku Srca Isusova izradio jedan filipinski umjetnik po uzoru na oltarnu sliku iz Bazilike Srca Isusova iz Zagreba pred kojom se bl. Ivan Merz svakodnevno molio. U kapelici uz kipove ostalih svetaca nalazi se i kip bl. Ivana Merza izrađen na Filipinima kako je vidljivo na slikama.

   

Sv. misu posvete kapele je obogatila i prisutnost đakona Lloyda Paula Elauria, franjevca koji je zaređen 1. kolovoza ove 2020. godine. Đakon Elauri je jedan od suosnivača udruge štovatelja katoličkih svetaca koja je bila preteča današnje udruge poznatije pod nazivom „Obitelj bl. Ivana Merza“. Treba naglasiti kako je ova kapelica prva izvan Europe i ujedno prva u Aziji  posvećena bl. Ivanu Merzu.

Završno slavlje Festivala Svetih održano je 5. studenoga u koje je bilo uključeno  tradicionalno štovanje svetih relikvija. Festival svetih je zaključen svečanom misom koju je predslavio o. Leoncito Falcasantos, duhovnik Obitelji bl. Ivana Merza. U svojoj je propovijedi o. Falcasantos zahvalio svima onima koju podupiru rad obitelji bl. Ivana Merza. Također je istaknuo kako kapelica od sada ima svoj tabernakul u kojemu se čuva presveta Euharistija. Na kraju je pozvao prisutne da nastave podupirati rad Obitelji bl. Ivana Merza na Filipinima, naročito tijekom trajanja ove pandemije.

   

Blagoslov kapelice je bio snimljen da ga svatko može pogledati i to na ovoj poveznici.
Fotografije svečanosti se mogu pogledati na ovoj poveznici.
Svečano misno slavlje koje je služeno može se pogledati na ovoj poveznici.