Filipini: PROSLAVA BLAGDANA BL. I. MERZA S PROCESIJOM

Zajednica blaženoga Ivana Merza u gradu Marikini na Filipinima proslavila je blagdan blaženoga Ivana 10. svibnja na filipinski način. Pod filipinskim nazivom “Fiesta ni Ivan 2018”, proslava je bila veoma uspješna jer se po prvi puta održala u novom Centru i relikvarijumu blaženog Ivana u gradu Marikini, blizu Manile. Osim toga po prvi puta je organizirana i svečana procesija po okolnim ulicama u kojoj su se nosile relikvije bl. Ivana i njegov veliki kip a sve je bilo praćeno limenom glazbom.
Kada je procesija ulazila u centar veoma jasno se na ulazu vidi i hrvatska zastava koja ondje stoji zajedno s vatikanskom zastavom od samog otvorenja i blagoslova Centra. Kratki video snimak svečane procesije možete pogledati na ovom linku:

Ang pagbalik ng prusisyong pasasalamat alay kay Blessed Ivan Merz

Posted by Blessed Ivan Merz Center and Reliquarium on Saturday, May 12, 2018


Proslava blagdana bl. Ivana započela je već 1. svibnja 2018., s početkom devetnice. Toga prvoga dana devetnice Misu je predvodio vlč. Ronald Torres, generalni vikar biskupije Sacramento iz Kalifornija, SAD. U propovijedi vlč. Ronald je naglasio važnost Blaženog Ivana i njegova novog relikvarija u ovome gradu. Spomenuo je da se ljudi moraju ponositi da je tamo blaženi Ivan koji je spreman pomoći i potaknuti sve da ostvaruju svetost u staležu u kokjem se nalaze. Nakon mise uslijedila je iscjeliteljska molitva i pomazanje posvećenim uljem koje je blagoslovljeno u čast blaženog Ivana. Devetnica se sljedećih dana nastavila u svakoj obitelji, uredu i zajednici vjernika.

Nakon završene devetnice, svi su se ponovno okupili 10. svibnja 2018. na svečanosti blaženog Ivana Merza. Slavile su se dvije sv mise: jedna u Centru blaženoga Ivana i jedna u župnoj crkvi koja se nalazi u blizini Centra. Sv. misu u 12:00 sati u Centru bl. Ivana predvodio je vlč. Alfredo Meneses, Jr., župnik župe Sv. Marije Magdalene u Pililla-i, Rizal. Vlč. Meneses je dobar prijatelj zajednice blaženoga Ivana. Centar je bio ispunjen štovateljima bl. Ivana, a za vrijeme mise predstavljeni su i blagoslovljeni novi članovi zajednice (volonteri u različitim apostolatima). Vlč. Meneses je izrazio zahvalnost za pomoć zajednice Blaženog Ivana njegovoj župi na čijem se teritoriju nalazi Centar bl. Ivana.

Navečer su vjernici pohrlili u župnu crkvu Gospe od žalosti kojoj pripadaju Centar i relikvarijum. Sv. misu je predvodio vlč. Rey Hector Paglinawan, svećenik zadužen za mlade biskupije Cubao. Koncelebrirala su trojica svećenika: pasionisti p. Jeffty Mendez i p. Giovanni Oncog te barnabit p. Joselito Ortega. Misi su prisustvovale i različite vjerske zajednice i župljani. Tijekom svoje propovijedi, vlč. Paglinawan je istaknuo pobožnost blaženoga Ivana Blaženoj Djevici Mariji, osobito njegovo iskustvo u Lurdu. Također je naglasio kako se svetost blaženog Ivana očitovala kroz izdržljivost u trpljenju za Isusa i Crkvu. Nakon sv. mise svi su bili počašćeni jednostavnom večerom koju je pripremila zajednica blaženoga Ivana Merza.

Proslava blagdana bl. Ivana završena je u subotu 12. svibnja 2018. Bila je predviđena toga dana najprije procesija u 17 sati. Međutim oko 14 sati olujno nevrijeme s obilnom kišom zahvatilo je grad Marikinu. Vice-postulator je bio veoma zabrinut, međutim ustrajao je u žarkoj molitvi bl. Ivanu da se vrijeme smiri i da se može održati procesija. I stvarno, u 16,30 nevrijeme se smirilo, kiša je prestala, ulice su se brzo osušile tako da se procesija mogla održati. Vice-postulator smatra to pravim čudom bl. Ivana, i do sada najvećim uslišanjem u njegovu desetgodišnjem radu za bl. Ivana.

Procesija je bila organizirana u filipinskom duhu uz sudjelovanje ansambla Music Foundation iz Angonoe, Rizala. Bila je nošena relikvija bl. Ivana i njegov kip kao što se vidi na slikama. Sve je završilo zahvalom i sv. misom za ozdravljenje koju je predvodio vlč. Ranie Orsolino, animator nove udruge klerika “Institut Svete Obitelji”. U svojoj propovijedi vlč. Orsolino je podsjetio sve da ostanu u Istini, koja je Isus, poput blaženoga Ivana koji je sam živio u Istini i nju propovijedao. Nakon sv. mise održana je iscjeliteljska molitva i pomazanje uljem blaženoga Ivana.
Gradske vlasti Marikine pridonijele su također svojom pomoći da je ”Fiesta ni Ivan” bila još svečanija. Zahvaljujući posredovanju bivšeg zamjenika gradonačelnika, a sada i gradskog javnog službenika dr. Mariona Andresa, oslikana su vrata Centra blaženog Ivana i u blizini vratiju postavljena su ulična svjetla.

Na kraju je vicepostulator Dave Dela Cruz naglasio da su sljedeću godinu 2019. filipinski biskupi proglasili Godinom mladih na Filipinima. Zajednica blaženoga Ivana Merza priprema se u toj godini obići sve biskupije s relikvijama bl. Ivana i programom za njegovo upoznavanje.
Kratki vide o svečanoj procesiji možete naći na ovome linku:

Ang pagbalik ng prusisyong pasasalamat alay kay Blessed Ivan Merz

Posted by Blessed Ivan Merz Center and Reliquarium on Saturday, May 12, 2018