FILIPINI: Proslava blagdana bl. Ivana Merza

U gradu Marikini na Filipinima zajednica štovatelja bl. Ivana Merza proslavila je ovogodišnji blagdan bl. Ivana svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup iz Antipola, mons. Nolly C. Buco. Ovogodišnja proslava bila je obilježena i molitvom za brzi oporavak postulatora p. Božidara Nagya, DI, koji je tih dana bio na liječenju u bolnici zbog virusa Covida 19.

Ove godine proslava je na Filipinima započela internetskom devetnicom 1. svibnja 2021. na svim Facebook stranicama i računima zajednice štovatelja blaženog Ivana Merza. Kroz devet dana u 12 i 18 s. emitirana je nova molitva devetnice prilagođena situaciji pandemije u koju su se svi štovatelji mogli uključiti. Za vrijeme devetnice tijekom prijepodneva ostvarivao se program pomoći beskućnicima oko grada Quezon Citya.

 

Na sam blagdan, 10. svibnja 2021. mons. Nolly Buco, predvodio je svečano misno slavlje. Pridružila su mu se četiri svećenika i đakon iz Marijanskih misionara Sv. Križa, mjesne vjerske zajednice koja redovito ima sv. misu u kapeli. Mons. Buco inače nosi kopiju mitre koju je sv. papa Ivan Pavao II. nosio za vrijeme proglašenja blaženim bl. Ivana u Banjoj Luci. Mons. Buco podsjetio je prisutne na univerzalni poziv na svetost. Spomenuo je da smo svi pozvani težiti prema kršćanskoj savršenosti po uzoru na bl. Ivana Merza.  Također je preporučio aktivnosti zajednice štovatelja bl. Ivana koje ostvaruju u toj biskupiji za dobro naroda. Ovo nije prvi put da je biskup mons. Buco posjetio centar bl. Ivana Merza i njegovu kapelu. 1. studenoga 2020. blagoslovio je kapelu i posvetio oltar te pohranio u tabernakul Presveti Sakrament za trajno klanjanje. Ovogodišnja proslava bl. Ivana Merza završila je na  godišnjicu njegova proglašenja blaženim 22. lipnja 2021.