Filipini: ŠTOVANJE RELIKVIJA BL. IVANA MERZA

Kao što je već poznato štovanje bl. Ivana Merza razvija se već nekoliko godina na Filipinima. Posljednjih mjeseci veoma se brzo širi zahvaljujući angažiranju vicepostulatora Dave Ceasar dela Cruza koji nas o svemu tome redovito izvještava. Još u povodu proslave blagdana bl. Ivana Merza 10. svibnja o.g. relikvije bl. Ivana bile su izložene na tri različite župe: u župi sv. Ivana Pavla II, Eastwood City, župi sv. Josipa u Taguig City, i župi Ivan Pavao II College of Davao Davao City. Osim izlaganja i čašćenje relikvija, bile su slavljene i sv. mise prigodom proslave blagdana hrvatskog blaženika.

Tijekom ljeta ove godine relikvije bl. Ivana bile su izlagane na javno štovanje u 28 filipinskih župa. Filipinska vicepostulatura Ivana Merza je tom prigodom dala tiskati i podijelila je oko 100.000 sličica bl. Ivana s njegovim kratkim životopisom i molitvom na engleskom jeziku. Vicepostulatura nastavlja dalje ovaj oblik širenja štovanja bl. Ivana s njegovim relikvijama te ima namjeru uskoro obići još nekoliko gradova na Filipinima i tamošnje vjernike, posebice mlade, upoznavati sa svetačkim likom bl. Ivana Merza. Ovim lijepim vijestima dodajemo još jednu: nadbiskup Jose Advincula od Capiza rekao je nedavno vicepostulatoru kako u naredno vrijeme ima plan da misijsko sjedište u njegovoj nadbiskupiji dobije ime po bl. Ivanu Merzu.

Donosimo ovdje nekoliko slika s Filipina koje nam prikazuju nekoliko raznih manifestacija povezanih sa štovanjem bl. Ivana i čašćenjem njegovih relikvija. Tu je relikvijar s moćima bl. Ivana, potom vicepostulator Dave Ceasar dela Cruz koji propovijeda o bl. Ivanu, zatim vidimo vjernike koji se mole pred relikvijama bl. Ivana u jednoj od navedenih župa.

Priredio:

Petar Bilobrk, mag. relig. et bacc.theol. 

Filipini-IM-4Filipini-IM-1

Filipini-IM-2