Filipini: UMJETNIČKA SLIKA BL. I. MERZA IZRAĐENA NA FILIPINSKI NAČIN

Nakon što je prije nekoliko godina u gradu Habarovsku u Rusiji u tamošnjoj katoličkoj župi naslikana slika bl. Ivana Merza u stilu ruskih ikona, sada nam stiže vijest s Filipina da je slična umjetnina izrađena na Filipinima ali u stilu filipinskih sakralnih slika-ikona. Po narudžbi Vicepostulature bl. Ivana Merza na Filipinima i njezinih mladih suradnika sliku je izradila filipinska slikarica Chum Cruz Iglesia, nećakinja filipinskog arhitekta koji je poznat po sakralnim građevinama. Slika je izrađena tehnikom ulja na drvu veličine 31×46 cm. Slika je bila izrađena za Godinu mladih koja se na Filipinima slavila 2018. g. Iste godine slika je na kratko donesena u Vatikan gdje ju je blagoslovio Papa Franjo 31. listopada 2018. Na slici su ispisane riječi na filipinskom jeziku koje ovdje donosimo u izvorniku i u hrvatskom prijevodu:

Pinagpalang Lingkod Ivan Merz – Blaženi Ivan Merz

Kayo ang ilaw ng Sanlibutan – Vi ste svjetlost svijeta (Mt 5,14) (Ovaj se redak čitao u misnom Evanđelju beatifikacije bl. I. Merza)

Na svitku koji bl. Ivan Merz drži u rukama upisana je ova njegova misao: „Svrha je čovjeka postati svet, nasljedujući tako Utjelovljenu Riječ – Isusa Krista.“

2021. godine Filipini će slaviti 500 godina kršćanstva u svojoj zemlji te će slika biti izložena na posebno čašćenje. Slika se sada nalazi u Centru bl. Ivana Merza u Marikina Cityu.

I ove godine je u Centru bl. Ivana Merza  svečano proslavljen njegov 124. rođendan 16. prosinca 2020. kako to prikazuje i ovaj oglas na kojem se nalazi spomenuta umjetnička slika našega Blaženika.